За първи път в Стара Загора - Концерт за две пиана от Пуленк

Държавна опера - Стара Загора предлага на почитателите на класическата музика впечатляваща програма от творби на Моцарт, Пуленк и Бетовен. Концертът ще се състои на 19 февруари 2016 г. от 19:00 часа под диригентството на Юнг Чае.

В годината на Моцарт, когато световната музикална общественост отбелязва 260 години от рождението на гениалния австрийски композитор, Държавна опера - Стара Загора се присъединява към честванията с представяне на различни негови оперни творби и инструментални шедьоври. Симфоничният концерт на 19 февруари ще започне с изпълнение на неговата брилянтна увертюра към операта „Вълшебната флейта" – последната, но най-зряла и популярна опера на Моцарт, представяна най-често в целия свят.

За първи път в Стара Загора гостуват виртуозните южнокорейски пианистки Ран Хе-О и Ким Сан Хюнг, които ще представят заедно с оркестъра на Старозагорската опера Концерт за две пиана и оркестър от Франсис Пуленк. Той се изпълнява за първи път в Стара Загора. Мануел де Файя пише в писмо до Пуленк: "Заобичах много Вашия Концерт с тази красота на непосредствена експресия, която вашата музика дарява така възхитително". „В Концерта за 2 пиана и оркестър на Пуленк перфектно се съчетават градската популярна музика с интонации от парижкия мюзикхол от 30-те години на ХХ век. Пуленк блестящо стилизира фрагменти от популярни концерти на Моцарт, Равел, темброви съчетания от „Класическа симфония" на Прокофиев, от балета „Петрушка" и „Симфония на псалмите" на Стравински". (из Изпълнителски прочит на Концерт за 2 пиана и оркестър от Франсис Пуленк - доц. Евгения Симеонова).

Във втората част на концерта ще прозвучи Симфония № 7 в ла мажор на Лудвиг ван Бетовен. Композиторът създава едно от най-великите си произведения в периода, когато изживява дълбока криза – неговото заболяване се влошава и той почти изцяло е загубил слуха си. Оценката за творбата му не идва приживе, но времето решава в нейна полза – Седмата симфония на Бетовен е любима на поколения почитатели на неговото творчество. Втората част на симфонията се използва много и като музика към различни филми и телевизионни реклами.

Диригентът

YounChaeЮнг Чае започва своята кариера като диригент още като студент в Университета по изкуствата Чунг-Анг под ръководството на Маестро Жа Донг Жьонг, бивш диригент на Симфоничния оркестър в Сеул, Южна Корея.

След обучението си при проф. Жонг, Юнг Чае постъпва в Университета по музика и изкуства в Грац, Австрия - специалност оркестрово и хорово дирижиране, където завършва със степен Магистър по оркестрово дирижиране.

По време на своите „австрийски години", Юнг Чае учи с Мартин Търновски, Ханс Граф и др., дирижира оркестри като Филхармонията в Марбург, Университета по музика и изкуства в Грац, Австрия. Представен е като част от програмата „Млади диригенти" в интервю на Австрийското национално радио.

След завръщането си в Южна Корея, Юнг Чае е преподавал в Университета Бетесда, Корея, Университета Кангнам и Университетския колеж по изкуствата Чунг-Анг , където и в момента е професор, в Университетския колеж по музика Hyupsung.

Като главен диригент на Филхармонията на Еулсукдо в Бусан (Южна Корея), Юнг Чае дирижира "Концертна програма - четвъртък вечер", "Новогодишен концерт", както и концертите на филхармония Чунчеон и още много други, винаги с голям успех. През 2012г., Юнг Чае дирижира симфоничния оркестър на Манила във Филипините, а през 2014 г. води Младежкия оркестър на Чунчеон Сити до Виена, Австрия, където заедно свирят в престижния "Музикферайн" пред европейската публика.

Известен е като принципен, но изтънчен и свободен в своята музикална интерпретация диригент. Диригентът Юнг Чае е сред тези, които днес са в челните редици на класическата музикална сцена в Южна Корея. В момента работи като главен диригент на Фестивалния оркестър на Южна Корея и Младежкият оркестър на Чунчеон Сити.

Солистите

Kim Sun HyungПианистката Ким Сан Хюнг започва да свири на пиано още на 5 годишна възраст. Завършва университета в Южна Корея със степен бакалавър, след което и Музикален колеж в Германия. Специализира в Колежа по музика и театър-Мюнхен, след това и в Университета за музика и сценични изкуства в Грац, Австрия, където паралелно работи и като професионален пианист. Докато свири и учи, записва Колежа по музика „Ханс Айслер" в Берлин, по препоръка на нейния професор. През това време работи и като корепетитор в Университета по изкуствата в Берлин.

Ким Сан Хюнг печели първи награди в много конкурси в Южна Корея, трето място на международния конкурс „Волфганг Якоби" в Германия, който е отразен в "Bayerische Rudfunk" (Местно радио и телевизия в Мюнхен), "Arte" (Френско-Германска телевизия), "Süddeutsche Zeitung" (най-големия ежедневник в Мюнхен) и други местни медии, от които получава много висока оценка.

Концертира по покана от Турското и Пакистанското посолство в Германия, Мюнхенската филхармония в Гащайг, в Берлинския Концертхаус и Берлинската филхармония. Усъвършенства своите умения в Майсторски класове по пиано във Виена и Грац, Австрия, участва в концерти с Държавния Симфоничен Оркестър на Русия и Симфоничния оркестър на Олтения, Румъния. Ким Сан Хюнг има активна кариера на концертиращ пианист, преподавател по пиано в колежа в Германия. През изминалата 2015 осъществява национално турне с нейния пиано-ансамбъл като представя творби на корейски композитори, за което получава заслужени адмирации на много сцени.

RanHeoРан Хе-О започва да свири на пиано на четири годишна възраст. Учи пиано под вещото ръководство на утвърдени пианисти и преподаватели като Мьонг Сун Ким, Кьонг Сун Пи, в Музикалното училище по изкуствата Сънхва е призната като най-добрата инструменталистка в нейния клас. Продължава обучението си в музикалния колеж и се дипломира с високо отличие. Следва Университета, където Ран Хе-О учи с д-р Кьонг Ми Жунг и д-р Винсент Де Врес, завършва бакалавърска и магистърска степен с висока оценка.

С изключителната си музикална техника на пианист, Ран Хе-О печели много награди от престижни международни конкурси. Изнася много концерти, включително и в Центъра по изкуствата в Сеул.

infoz autor www.infoz.bg (по информация на Държавна опера - Стара Загора)

Светът

САЩ отменят специалния търговски статут, с който се ползва Хонконг. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че Китай грубо е нарушил договорните си задължения по отношение на автономията на региона. Лишаването на Хонконг от статута на привилигирован търговски партньор на САЩ ще се отрази на "целия спектър" от споразумения с Хонконг, включително за екстрадиране, контрол върху износа, технологиите с двойно предназначение и третирането на Хонконг като митническа територия, отделна от континентален Китай, каза американският лидер

* * *
Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че САЩ прекратяват отношенията си със Световната здравна организация и пренасочват финансовите средства, с които са я подпомагали, към други световни и спешни нужди на общественото здраве. Тръмп обяви, че СЗО са виновни за прикриването от страна на Китай на вируса, тръгнал от град Ухан и това е позволило заразата да се разпространи по целия свят

* * *
Един човек е загинал в Детройт, след като неизвестно лице е открило огън от автомобил по протестиращи. Стрелбата е станала в петък около 23:30 часа. Убит е 19-годишен мъж. Стотици хора излязоха вчера на протест в Детройт срещу полицейския произвол, довел до смъртта на чернокож мъж в Минеаполис. Демонстранти атакуваха и централата на телевизията Си Ен Ен в Атланта

На подобна тема

Най-четеното от последните дни