36 млн. лева са осигурени допълнително за направления и профилактични прегледи

За първи път с решение на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще гарантираме финансиране на голямо увеличаване на достъпа на българските пациенти до доболнична помощ.

Това обяви в Стара Загора пред журналисти министърът на здравеопазването д-р Петър Москов. Той проведе среща с областните управители и директорите на регионалните здравни каси и на здравните инспекции на Стара Загора, Хасково и Ямбол.

"Осигурени са нови 36 млн. лв. за профилактични прегледи, за направления и за изследвания. Така за последните две години сме увеличили общо парите в доболничната помощ над 56 млн. лв. Ние държим тези пари да осигурят драстично увеличаване на обема на услуги и дейности, които ползват пациентите в доболничната помощ" - добави здравният министър.

Той определи като некоректна спрямо пациентите идеята тези 36 млн. да отидат за повишаване на цената на прегледите.

"За първи път НЗОК финансира 3 нови пътеки за продължително лечение. Касата е предвидил над 500 хил. леглодни за следващата година за възстановяване - услуга, от която досега българските пациенти бяха лишени" - каза д-р Петър Москов. Предстои и от средата на годината да бъде ликвидирана практиката пациентите да чакат за лъчетерапия, а хората, които имат нужда от радиотерапия, вече не само ще я получават в България, вместо в чужбина, но ще бъде и абсолютно безплатна" - категоричен е здравният министър.

Той отново подчерта, че националната здравна карта ще отговори на потребностите от медицински дейности и специалисти във всеки отделен регион. Закриване на болници и медицински дейности няма да има, както и няма да бъде намалено финансирането.

В пресконференцията участва и председателят на Общински съвет - Стара Загора Емил Христов, който благодари на здравния министър за помощта, която е оказал УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" да бъде извадена от тежката финансова криза, както и за перспективите, които националната здравна карта дава на болницата.

"Към октомври 2014 г. Университетска болница в Стара Загора беше във фактически фалит. Тя трябваше да затвори и да бъде разпродадена. От този момент до сега е извървян правилен път, състоянието на здравното заведение категорично е стабилизирано и няма предпоставки за влошаване. Болницата разполага с необходимия капацитет и оборудване" - заяви министърът на здравеопазването.

petar moskov

infoz autor Венета Асенова | www.infoz.bg

На подобна тема