Над 800 кукери и бабугери ще участват във Фестивала на маскарадните игри в Стара Загора

XVIII фестивал на маскарадните игри събира 21 групи и над 800 участници, за да превърне площада в центъра на Стара Загора в жива кукерска сцена. На 6 март 2016 г. от 10:30 часа ще тръгне пъстрото празнично дефиле на участниците.

То ще премине по главната пешеходна алея, за да се открият официално маскарадните игри на площада пред Общината. До 16 часа ще продължи атрактивната програма, изпълнена с многообразие на ритуални маски и костюми, и звън на чанове и хлопки.

„Най-голямата група е от Перник – от 110 участници. Общо до този момент заявилите присъствие са 816 души. Костюмите, които ще видим в Стара Загора, са най-интересните от всички етнографски области в страната. Началото на конкурсната програма ще даде Черешовото топче от Габарево. Очакваме бабугерите от Разлог отново да предизвикат интерес с костюмите с дългите косми. Истинската Кукерландия ще бъде представена от Сливен, Бургас и Ямбол. Водещ на събитието ще е Деница Янакиева и ще ѝ помага Великанът от „Котаракът в чизми" от постановката на старозагорския куклен театър" - съобщи акад. Крум Георгиев, инициатор на мащабната проява и председател на Общество за фолклор.

Съпътстващи събития на традиционните маскарадни игри за Месни заговезни ще бъдат Улица на занаятите и фотоизложба на Жейна Желева, която ще разкрие със снимки красотата на маските от изминали издания на фестивала, както и представяне на част от кукерските групи в кв. „Железник" на 13 март, и в курортното селище Старозагорски бани.

„Улицата на занаятите е разположена по бул. „Митрополит Методий Кусев" и е представлява добре нареден базар от 30 щанда, като участие в нея тази година вземат и занаятчии от Словения, Македония и Русия" - обяви Диана Атанасова, началник на отдел „Култура" в общината.

Организатори са Община Стара Загора, Народно читалище „Николай Лилиев", Общество за фолклор, Център за наука, култура и изкуство - Стара Загора, Регионален исторически музей, Младежки общински съвет и частни спонсори.

Маскарадни игри

infoz autor www.infoz.bg