Риболовци ще охраняват и почистват язовирите

На доброволен принцип риболовци започнаха да охраняват язовир Копринка и язовир Жребчево, за да противодействат на бракониерските набези. В началото на юни и октомври 2016 г. те ще почистят бреговете на водоемите от боклуците, които оставят след себе си безотговорни къмпингуващи.

Това съобщиха Стефан Тодоров - председател на новоучреденото сдружение с нестопанска цел Централна рибноопазваща организация и неговият заместник Атанас Аргиров. То е създадено с цел да се помогне за опазването на рибните ресурси и за чистотата на околната среда край водните обекти.

"Заявихме готовност пред ръководителя на Регионалната дирекция на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) в Стара Загора да съдействаме като предоставим собствените си автомобили и лодки, за да оказват строг контрол, но оттам ни отказаха. Нашите дежурни групи, които пазят язовирите, в случай, че станат свидетели на бракониери, ще сигнализират на телефон 112, но трябва да има реакция от оторизираните органи" - коментира Атанас Аргиров.

mreza"В Пловдив колегите работят съвместно с представителите на ИАРА и за една година постигнаха успехи в противодействието на бракониерството" - мотивира инициативата той.

Централна рибноопазваща организация е регистрирана в Стара Загора в началото на 2016 г. и досега в нея членуват 1300 риболовци, които заплащат символичен внос от 2 лева на година. Всички те и колегите им от цялата страна ще се съберат на 13 март в 11:00 часа на язовир Копринка, за да обсъдят започването на евентуални протестни действия, ако не се засили контролът от страна на ИАРА и не се увеличи численият състав на инспекторите. Надяват се да повлияят и върху безотговорната практика на рибари, които хващат зарибителен материал и го прибират като улов, а не го връщат обратно във водоема.

"В момента бракониерските действия са безконтролни, липсват и санкции. Лови се риба с тонове и то по време на размножителния ѝ период. Магазините в Казанлък са пълни с незаконен улов" - коментираха Стефан Тодоров и Атанас Аргиров.

Те подчертаха, че поетите инициативи за опазване на водоемите и съдействие на контролните органи са изцяло доброволни и нямат за цел да бъдат изземани функции на нито една ресорна организация или държавен орган.

Бракониерски мрежи

infoz autor Венета Асенова | www.infoz.bg