Градът на "Берое" празнува 100 години футбол

През 2016 г. Стара Загора - градът на "Берое" чества 100 години футбол. Зелено-белите ще изиграят на 17 май приятелска среща с "Партизан" (Белград). Преди началото на мача ръководството на клуба ще награди 100 души със заслуги към отбора на тържествена церемония.

За първи път ще прозвучи "Песен за Берое", чиито автор е известният старозагорец Стефан Вълдобрев. В рамките на честванията ветераните на клуба ще посрещнат в приятелски двубой "Криля Советов", а на 18 и 19 юни ще се проведе международен турнир с участието на млади надежди, родени през 2002 г.

"Благодаря на "Партизан", че приеха поканата ни и смятам, че с тяхното участие ще направим един запомнящ се празник" - каза по време на пресконференция Илко Русев, изпълнителен директор и председател на Съвета на директорите на ФК "Берое".

Той добави, че в момента се произвежда юбилеен екип, с който играчите на отбора ще излязат в приятелската среща с "Партизан". Екипът ще бъде и сред основните през първенството през 2016/17 г. Ще бъдат пуснати специална пощенска марка и юбилейна монета, които ще останат в историята и ще напомнят за този значим момент.

"За провеждането на честванията съдейства активно Община Стара Загора, по чиято поръчка е създадена юбилейна книга за "Берое", която предстои да излезе от печат. Създаден е и инициативен комитет с председател кметът Живко Тодоров. В края на април на паната, разположени на бул. "Цар Симеон Велики" до общината, ще бъде открита изложба, посветена на 100-годишнината на футбола в Стара Загора" - съобщи зам.-кметът Иванка Сотирова.

"Специални благодарности искам да изкажа на феновете на "Берое" и на фенклуба, който беше част от инициативния комитет. Много голяма част от идеите са и техни. Всичко, което правим за празника през годината е за тях, за феновете" - заяви Диан Димитров, член на Съвета на директорите на ТЕЦ "Марица изток 2" ЕАД.

Той добави, че е открита дарителска сметка и средствата, които се събират са предназначени изцяло за провеждането на тържествата. Диан Димитров призова повече хора и фирми да подкрепят финансово любимия си отбор. Пуснати са в продажба юбилейни билети, които са на стойност 10 лева. Половината от сумата постъпва в дарителската сметка.

Друга съвместна инициатива между Община Стара Загора и ФК "Берое" е стартирането на фотопроект, който беше провокиран от една изключителна снимка от 4000 метра надморска височина с беройски шал. Проектът ще носи името "С "Берое" по света!" - сподели Емил Димов - специалист "Връзки с обществеността" в клуба.

Атрактивна изненада за празника в най-футболния български град Стара Загора подготвят състави на Държавните опери на Стара Загора и Русе. Те ще поставят за първи път в страната оперно представление на стадион. Те ще представят първо и четвърто действие от "Аида" на Верди, с участието на камилата Степа и конницата на Прабългарската школа за оцеляване "Бага-Тур".

"Ще изиграем операта до средата, до триумфалната сцена, когато победоносно юношеският отбор ще донесе знамето на победата на "Берое" - съобщи директорът на Държавна опера - Стара Загора Огнян Драганов, който е режисьор на празничния спектакъл.

Дарителска сметка:

Societe Generale Експресбанк
титуляр по сметка: „Професионален футболен клуб Берое – Стара Загора“ ЕАД
BIC: TTBBBG22
IBAN: BG24TTBB94001526995876

Набраните средства ще бъдат използвани единствено и само по повод вековния юбилей.

Всички дарители са освободени от банкова такса!

Бъди част от зелената история!
Няма мое, няма твое – 100 години СВЕТЪТ Е БЕРОЕ!

Емил Димов, Диан Димитров, Иванка Сотирова и Илко Русев

infoz autor Венета Асенова, Илко Груев | www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24