Нови филми от 16 държави ще бъдат представени на фестивала "Златната липа"

Нови филми от 16 държави ще бъдат представени на фестивала "Златната липа"

Четвъртото издание на Международния филмов фестивал на ново кино „Златната липа“ отново ще събере в Стара Загора изявени актьори. Форумът ще се проведе от 28 май до 1 юни 2016 г. под егидата на Община Стара Загора.

За поредна година старозагорци и гостите на града ще имат възможността да гледат най-новите и качествени европейски филми и да посетят всички съпътстващи фестивала събития напълно безплатно. За пет дни Стара Загора ще се превърне в културен център от европейски мащаб.

„Златната липа“ ще представи богата програма, увличайки почитателите на седмото изкуство в пъстър калейдскоп от филми с различна тематика и жанр. Филмовият маратон ще представи в петте фестивални дни близо 50 филма от 16 европейски страни. Всички включени в конкурсната и извънконкурсната програма филми са създадени през последните 2 години. Някои от тях дори ще направят премиерите си по време на „Златната липа“. Силен акцент в четвъртото издание ще има българското кино, разкри основателят на фестивала, кинорежисьорът Магдалена Ралчева, съобщиха от пресцентъра на кинофестивала.

Посетителите ще имат възможността да видят преди всички много интересни български заглавия, част от които изпреварват официалните си кинопремиери. Такъв беше случаят с участието на новия български филм „Събирач на трупове“ в миналогодишното издание на „Златната липа“, чиято официална премиера по кината се състоя през 2016 г., едва преди около седмица. Ще бъдат представени и интересни документални и късометражни филми на утвърдени и млади български режисьори.

Заедно с прожекциите ще се проведат много съпътстващи събития – срещи с именити актьори, представяне на книги, откриване на изложби и други интересни прояви. За пореден път „Златната липа“ ще събере в Стара Загора популярни български и чуждестранни актьори, както и режисьори, продуценти, артисти и кинотворци.

Всички прожекции по време на Международния филмов фестивал „Златната липа“ ще бъдат с вход свободен в концертната зала на Държавна опера - Стара Загора и в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“.

infoz autor www.infoz.bg