С "Хубава си, моя горо" започна Седмицата на гората

Именитата българска народна певица Валя Балканска постави началото на Седмицата на гората с песента "Хубава си, моя горо", която беше официално открита в Стара Загора. За 2016 г. са предвидени рекордни инвестиции за залесяване.

„През миналата година е било най-високото залесяване за последните 4 години, откакто са създадени горските предприятия, а тази година то ще бъде с 28% отгоре, като само в държавните гори са предвидени за залесяване над 20 000 декара“ - каза зам.-министърът на земеделието и храните доц. Георги Костов по време на откриването на Седмицата на гората.

„Обемът на сечта през 2015 г., спрямо 2014 г. е 112%. Отсекли сме около 500 000 кубически метра повече. За сметка на това приходите са увеличени с 400%. Това показва, че мерките, които взе правителството и парламентът със законодателни промени и с наредби за ограничаване на безконтролното отсичане и незаконните практики, дават резултат” - отбеляза зам.-министър Костов. Той подчерта, че политиката на министерството е всички гори в България да бъдат управлявани и стопанисвани компетентно и професионално от лесовъдите, така че да задоволяват всички потребности и едновременно с това да пазят природата и да осигуряват необходимите функции и услуги, които получаваме от нашите горски ресурси.

Засаждане на кедриС „Добре дошли в един от най-зелените градове!“, от името на кмета на Стара Загора Живко Тодоров, гостите и участниците в официалното откриване приветства зам.-кметът Йордан Николов. Присъстваха още изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по горите инж. Тони Кръстев, зам.-изпълнителният директор инж. Красимир Каменов, народни представители, председателят на Общинския съвет Емил Христов и заместник-кметовете Иванка Сотирова и Красимира Чахова, кметът на град Сливен Стефан Радев, представители на Съюза на лесовъдите, на Регионалните дирекции на горите, на държавните ловни и горски стопанства. Те се включиха и в засаждането на 10 кедъра на централната алея в парк „Пети октомври“.

Наградени бяха най-заслужилите български лесовъди през 2015 г. – Лесовъд на годината с двама подгласници, наградата за цялостен лесовъдски принос, както и тримата най-добри служители в България по контрол и опазване на горите за 2015 г. Пътуваща изложба представя екосистемните ползи от горите с експонирани предмети, изработени от дърво и интерактивни информационни пана за българските гори.

Мотото на седмицата тази година е „Подобри гората“. В присъствието на министъра на земеделието и храните Десислава Танева, на 8 април от 10:30 часа ще започне залесяването на 10 дка терен в парк „Борова гора“. То е продължение на започналото миналата година залесяване върху освободените от незаконното строителство площи в периферията на Аязмото.

Откриване на Седмицата на гората

infoz autor www.infoz.bg (Снимки: Община Стара Загора)

Теми: