„Така правят всички” на Моцарт ще бъде представена в Старозагорската опера

На сцената на Държавна опера - Стара Загора ще бъде представен шедьовърът на Моцарт "Така правят всички". Премиерните спектакли ще се състоят на 14 април от 19:00 часа и на 16 април от 16:00 часа под диригентството на Ивайло Кринчев.

Постановката е посветена на 260 години от рождението на големия австрийски композитор. Режисьор на постановката е Александър Текелиев, сценографията е на Иван Попов, сценична пластика - Ромина Славова. Диригент на хора е Младен Станев. Участват: Деси Стефанова, Нона Кръстникова - гост, Елена Баръмова, Емилия Джурова, Йоана Кадийска-гост, Валери Турманов, Иван Кабамитов, Ивайло Йовчев, Николай Моцов - гост, Яница Нешева, Надежда Кондаклиева - гост, Евгений Арабаджиев, Костадин Мечков - гост, оркестър, хор и балет на Държавна опера - Стара Загора.

Така правят всички„Така правят всички“ е последната от трите опери - резултат от плодотворното сътрудничество между Волфганг Амадеус Моцарт и либретиста Лоренцо да Понте. Както и при „Сватбата на Фигаро“ и „Дон Жуан“ намеренията на Моцарт и Да Понте за това произведение са да издигнат комичната опера на съвсем друго ниво.

„Така правят всички“ е създадена по поръчка на хабсбургския император Йозеф II. Либретото е на Лоренцо да Понте, а композирането ѝ първоначално е възложено на Антонио Салиери. Той обаче създава музиката само за част от първо действие, след което прекъсва работа и с нея се заема Моцарт.

През голям период от време от XIX век операта „Така правят всички“ продължава да търпи последствията от лошо стечение на обстоятелствата. Считана за провокативна и развратна, операта се играе рядко, а когато е поставяна, е подлагана на значителни промени, за да бъде приемлива за вкуса на епохата. За щастие днес всички театри по света отдават дължимото на оригиналната концепция на Моцарт и Да Понте.

„Така правят всички“ е история за двама млади войници, които, убедени, че жените, които обожават, няма никога да им изневерят, приемат опасен облог. След като излъгват, че заминават на война и двамата се връщат дегизирани и всеки се опитва да прелъсти любимата на приятеля си. Ако в началото двете млади жени устояват на чара на двамата „чужденци“, накрая те се влюбват в тях. Чак в края на операта войниците разкриват истинската си самоличност и четиримата герои вземат решение, което навярно ще промени живота им.

infoz autor www.infoz.bg (по информация на Държавна опера - Стара Загора)

На подобна тема