За втори път залесиха парк „Борова гора”

Около 300 души засадиха 1200 фиданки черен бор и атласки кедър на 10 дка в парк „Борова гора“ върху освободените от незаконното строителство миналата година площи в периферията на парк „Митрополит Методий Кусев”.

С това се постави началото на възстановяването на зеления пояс в северозападната част на града.

Теренът се залесява за втори път, тъй като фиданките, засадени миналата след премахване на незаконните постройки бяха откраднати.

В акцията, организирано от Община Стара Загора, участваха 120 общински служители, общински съветници, доброволци, представители на Дирекцията по горите и Държавното горско стопанство, неправителствени организации и спортни клубове.

emil hristovЗам.-кметът Йордан Николов даде старт на мероприятието, като разкри, че е по идея на кмета Живко Тодоров, в продължение на желанието му да бъде подновена растителността в парк „Борова гора“. Николов уточни, че този път е създадена и организация за охраната му от посегателства. Сред участниците в акцията днес бяха зам.-кметът Красимира Чахова, секретарят Делян Иванов, председателят на Общинския съвет Емил Христов, инж. Петър Заяков – директор на Регионалната дирекция по горите в Стара Загора, Севдалина Иванова – директор на Държавно горско стопанство Стара Загора, нейният заместник Ярослав Ярославов и др.

Тя се провежда в рамките на Седмицата на гората 2016 и ще продължи утре с организираното от Държавното горско стопанство залесяване на около 200 дка в съседната местност „Магарешка поляна“, обезлесена от пожарите през 2007 г. Мероприятието по възстановяване на горската растителност върху засегнатия 2 900 дка терен трябва да приключи до края на годината, съобщи инж. Заяков.

Мотото на седмицата, която тази година стартира от Стара Загора, е „Подобри гората“. Градът е известен с красивите си паркове, градини и алеи, които в последните години са почти изцяло обновени. Зелените площи заемат близо 30% от общата градска територия, затова градът заслужено може да бъде наречен „Зелен град”.

Залесяване в парк "Борова гора"

Залесителна кампания

infoz autor www.infoz.bg (Снимки: Община Стара Загора)