Известни автори ще гостуват на Маратона на четенето в Стара Загора

От 18 до 22 април 2016 г. ще се проведе 11-ото издание на Маратона "Четяща Стара Загора". Той се организира чрез партньорство на Библиотека „Родина”, Регионална библиотека „Захарий Княжески” и Футболен клуб „Берое” и е под надслов „Чети и спортувай!“.

milena gartliСръбският писател Милош Латинович, носител на Виталовата награда „Златен слънчоглед” за най-добър роман в Сърбия (2013), Милена Гартли с дебютния си роман „Ключарят”, писателите Божана Апостолова и Георги Мишев, поетите Теодора Тотева и Бойко Ламбовски, авторката на поредицата за приключенията за кучето Джак и котката Ема Нуша Роянова и бащата на приказката игра „Приключенията на Малкото таласъмче“ Никола Райков гостуват на Маратона на четенето в Стара Загора.

От 18 до 22 април в прояви, посветени на книгата и четенето ще се включат и още старозагорски поети и писатели и гости от страната. Маратонът „Четяща Стара Загора“ ще премине под патронажа на кмета Живко Тодоров и с подкрепата на общинската администрация, старозагорските културни институти, местните медии и издателските къщи „Жанет 45”, „Персей”, ”Булевард БГ”, „Изток-Запад” и „Дъбови листа“.

Кулминацията ще е на 22 април 2016 г. (петък) от 8:00 до 22:00 часа. В поредицата от събития, част от националните кампании „Походът на книгите“ и „Маратон на четенето“, които обединяват дните между Деня на детската книга (2 април) и Международния ден на книгата и авторското право (23 април), ще се включат над 50 училища, читалища, детски градини, неправителствени организации и клубове от общината. В този ден се чете обикновено на повече от 400 сцени в цялата община и в тях се включват около 5000 участници.

В срещите и представянията на книги в Детския отдел на Библиотека "Родина", в училищата и в голямото градско четене – хепънинг, през целия ден на бул. „Цар Симеон Велики“ пред книжарница „Хеликон“, гостуват писатели, творци и артисти. В града отново ще се движат „четящите“ таксита на фирма „Чар“, в които ще звучи поезия, а за всеки седнал с книга на кафе в Selva ще има специална безплатна топла напитка.

infoz autor www.infoz.bg

Светът

САЩ отменят специалния търговски статут, с който се ползва Хонконг. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че Китай грубо е нарушил договорните си задължения по отношение на автономията на региона. Лишаването на Хонконг от статута на привилигирован търговски партньор на САЩ ще се отрази на "целия спектър" от споразумения с Хонконг, включително за екстрадиране, контрол върху износа, технологиите с двойно предназначение и третирането на Хонконг като митническа територия, отделна от континентален Китай, каза американският лидер

* * *
Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че САЩ прекратяват отношенията си със Световната здравна организация и пренасочват финансовите средства, с които са я подпомагали, към други световни и спешни нужди на общественото здраве. Тръмп обяви, че СЗО са виновни за прикриването от страна на Китай на вируса, тръгнал от град Ухан и това е позволило заразата да се разпространи по целия свят

* * *
Един човек е загинал в Детройт, след като неизвестно лице е открило огън от автомобил по протестиращи. Стрелбата е станала в петък около 23:30 часа. Убит е 19-годишен мъж. Стотици хора излязоха вчера на протест в Детройт срещу полицейския произвол, довел до смъртта на чернокож мъж в Минеаполис. Демонстранти атакуваха и централата на телевизията Си Ен Ен в Атланта

Най-четеното от последните дни