Живко Тодоров - Йордан Николов - полиция

Нощните заведения и игралните зали трябва да въведат детектори за метал и видеонаблюдение

Въвеждането на мерки за подобряване на обществения ред в Стара Загора обявиха на съвместна пресконференция кметът на общината Живко Тодоров и новият директор на Областната дирекция на МВР старши комисар Николай Кирков.

На предстоящото заседание на Общинския съвет в Стара Загора ще бъдат предложени промени в Наредбата за обществения ред, според които собствениците на заведения, работещи с удължено работно време, и на игрални зали трябва да въведат ръчни металдетектори, външно и вътрешно видеонаблюдение. Това съобщи кметът на Стара Загора. В съответните обекти не трябва да се допускат лица, носещи огнестрелно и хладно оръжие и метални боксове. За спазването на наредбата ще се следи строго и контролът цели реална промяна в сегашната практика. 

"На нощните заведения, които нарушават тишината и спокойствието, ще им бъдат отнети разрешенията за удължено работно време. Общината ще закупи уреди за измерване на силата на шума и с тях ще работят и полицаи и общински служители. По този начин при проверка от пазителите на реда на място ще има конкретни данни за нивата на шума по обективен и легитимно признат начин и нарушителите ще бъдат строго санкционирани" - добави още кметът. Разрешителните за удължено работно време ще се отнемат и ако в нощните заведения се допускат непълнолетни лица.

Очакванията са, че чрез използването на уреда за измерване на нивото на шума ще се ограничи и силната музика в кв. "Лозенец", която от години създава проблеми на жителите на съседните квартали.

Старши комисар Николай Кирков заяви, че набелязаните мерки са обсъдени съвместно с ръководството на Община Стара Загора и ще доведат до подобряване на обществения ред.

В рамките на новия програмен период Община Стара Загора ще кандидатства за получаване на европейско финансиране за изграждане на Център за видеонаблюдение, като поетапно ще бъдат поставени камери и в дворовете на училищата.

infoz autor Венета Асенова | www.infoz.bg

На подобна тема