Кулинарният фестивал "България посреща вкусовете на света" стартира с благотворителна кауза

Уникалният по рода си Международен кулинарен фестивал "България посреща вкусовете на света" стартира от Стара Загора на 12 май 2016 г. Той е част от инициативата „Мислиш си, че познаваш България?“.

Родопска салатаРеализира се с подкрепата на Министерството на туризма, 20 чуждестранни посолства у нас, GTC България, Кулинарна академия HRC и Международен женски клуб. В Стара Загора се осъществява с подкрепата на Общината и на Mall Galleria Стара Загора, съобщи зам.-кметът Красимира Чахова. Тя добави, че фестивалът има благотворителна кауза и събраните средства ще бъдат предоставени за оборудване на линейки на Центъра за спешна медицинска помощ в Стара Загора с най-необходимата апаратура.

"Поставяме си за цел да съберем 40 000 лева и се надяваме на подкрепата на повече граждани на Стара Загора и на бизнеса. Минималната сума е 3 лева. Всеки, който желае може да направи дарение в специалните кутии, които ще бъдат поставени на 12 май в Mall Galleria Стара Загора" - съобщи Дани Беркович, изпълнителен директор на GTC за България и Румъния.

Кулинарният форум ще се превърне в истински празник на вкусовете на над 20 държави. В специален кухненски кът ще се съберат шеф готвачи, които ще приготвят и ще представят на живо кулинарните традиции на съответната страна. На щандове ще бъдат изложени сувенири, свързани с обичаите и многообразието на културите на света.

Организаторите очакват силно присъствие на старозагорски майстори в кухнята.

На сайта на фестивала всеки има възможност да споделя рецепти от българската традиционна кухня и снимки на приготвени от тях ястия. Специално жури, съставено от шеф-готвачи и експерти от Кулинарна академия HRC до края на месец април ще оцени и избере 100-те най-добри ястия. Победителите ще представят България и българската традиционна кухня по време на Международния кулинарен фестивал. Има събрани над 300 рецепти от цялата страна, като голяма част от тях са изпратени от Стара Загора. 

На откриването ще присъстват посланиците на Белгия, Италия, Унгария, Индия, Хърватска и САЩ, както и представители на останалите дипломатически мисии, подкрепящи проекта.

По време на фестивала ще бъде представен икономическия и инвестиционен потенциал пред дипломатите, съобщи председателят на Търговско-промишлена палата - Стара Загора Олег Стоилов.

 

infoz autor Венета Асенова, Илко Груев | www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24