Маратонът "Четяща Стара Загора" стартира от стадион "Берое"

Рекорден брой участници се включиха в Маратона "Четяща Стара Загора". Стартът беше даден на 22 април в 8:00 часа на стадион "Берое" от най-ранобудните почитатели на книгата.

Емил Христов и Иванка СотироваСред тях бяха зам.-кметовете Иванка Сотирова и Красимира Чахова, председателят на Общинския съвет Емил Христов, старши треньорът на "Берое" Пламен Липенски, завеждащият "Маркетинг и реклама" във футболния клуб Ваня Джаферович, футболистите Евертон Джилио - Том и Георги Динков, творци и др.

Заслужено най-бурни аплодисменти провокира второкласничката Мартина от 6-о Основно училище "Св. Никола", която по много артистичен начин прочете басня от Лафонтен.

Участниците в маратона предпочетоха творби на Шекспир, Сервантес, на старозагорските поети Иван Груев и Михаил Берберов и др.

"Не е важно кой какво от нас ще прочете, важното е другите да го чуят, защото когато четем казваме и нещо от себе си. Радвам се, че с всяка изминала година маратонът привлича все повече хора, защото това, което правим е път към бъдещето" - каза председателят на Общинския съвет Емил Христов.

Пламен Липенски и Георги ДинковВ Маратона на четенето в Стара Загора участват над 150 партньорски организации, 32 училища, 19 детски градини, 21 читалища, 6 културни института, 6 социални заведения, както и Община Стара Загора, кметства в общината, Тракийски университет, школи, спортни клубове, офиси, служби, неправителствени организации и книжарници. Двойно повече от предишни издания бяха сцените, местата на четене и читателите.

Международният ден на книгата – 23 април се чества от 1996 г. по инициатива на ЮНЕСКО като признание за ключовата роля на четенето за образованието и развитието на личността. Отбелязва се в цял свят от различните правителства, неправителствени организации и културни институции, обвързани с книгата и литературата. ХІ Маратон „Четяща Стара Загора” се организира в партньорство от библиотека „Родина”, Регионална библиотека „Захарий Княжески” и ФК „Берое” под надслов „Чети и спортувай“.

Красимира Чахова и Пламен Липенски

infoz autor Венета Асенова, Илко Груев | www.infoz.bg