Зоопаркът в Стара Загора приюти малко глиганче, спасено на автомагистрала "Тракия"

Глиганчето Найден, което е на 20 дни, е най-новото попълнение на Зоопарка в Стара Загора. Намират го младежи от София на автомагистрала "Тракия", пътувайки към столицата. Малкото животно е най-вероятно е било ударено от автомобил. Загрижени за съдбата на глиганчето, те опитват да го предадат на Софийския зоопарк. Оттам обаче получават отказ.

Тогава се обръщат към директора на старозагорския зоопарк доц. Радослав Михайлов, от когото получават положителен отговор. Младите хора пътуват специално до Стара Загора, за да предадат глиганчето в сигурни ръце, съобщиха от пресцентъра на Общината.

Зоопарк Стара Загора - Радослав Михайлов с малкото глиганчеНаправените манипулации за лекуване на травмата се увенчават с успех, а служителите в зоопарка го кръщават Найден, защото е щастливо намерен от подходящите хора. Сега той е около 20-дневен, а когато се е случило произшествието, е бил само на няколко дни. Благодарение на бързата реакция на младите хора Найден оцелява за радост на малките посетители на старозагорската зоологическа градина.

Найден видимо наддава и в момента тежи около 3 кг. Храни се по 5 пъти на ден, като изпива по 160 - 180 мл краве мляко на всяко хранене. Има голям апетит, много е дружелюбен. Макар и в клетка започва да придобива типичните глигански навици – активно рови земята и търси корени, похвали се доц. Михайлов.

Глиганът е всеядно животно. След 15 дни Найден Зоопарк Стара Загора - малкото глиганчеще започне да бъде захранван с ябълки, чушки, фураж и други плодове и зеленчуци. Засега той пръв посреща посетителите на зоопарка в Стара Загора, защото е настанен веднага след входа и съжителства със земноводни костенурки и различни видове пернати.

Старозагорската зоологическа градина е една от най-добрите в страната и в нея се отглеждат близо 400 животни. Тя е разположена живописно в естествена природна среда и се вписва атрактивно в ландшафта на парк „Митрополит Методий Кусев“, наричан от старозагорци Аязмото. На 28 февруари 2015 г. се навършиха 120 години от първата кампания по залесяването на почти голия „Ахмак баир“, организирана от старозагорския митрополит.

infoz autor www.infoz.bg

Ако намирате тази информация за полезна или интересна, ще сме благодарни ако я споделите с вашите приятели...