„Четяща Стара Загора“ събра над 9000 приятели на книгите

Близо 9000 малки и големи старозагорци четоха любими книги на общо 181 сцени, включително в шест таксита и едно кафене по време на XI Маратон на четенето, който се проведе от 18 до 22 април 2016 г. в Стара Загора. Тази година в кампанията се включиха 120 партньорски организации.

Четяща Стара ЗагораПо време на Маратона на четенето в Стара Загора четоха в 32 училища, 19 детски градини, 21 читалища, 6 културни институти, 6 социални заведения и на още 33 места, вкл. в Община Стара Загора, кметства в общината, Тракийски университет, школи, спортни клубове, офиси, служби, неправителствени организации и книжарници.

Предварителните очаквания на организаторите от библиотека „Родина“се потвърдиха – включиха се рекорден брой участници като сцените на четене и читателите се увеличиха двойно в сравнение с предходното издание.

ХІ Маратон „Четяща Стара Загора” беше организиран от библиотека „Родина” в партньорство с Регионална библиотека „Захарий Княжески” и ПФК „Берое” и премина под надслова „Чети и спортувай“. Лице на кампанията беше кметът Живко Тодоров.

Под липите четоха сръбският писател Милош Латинович, носител на Виталовата награда „Златен слънчоглед” за най-добър роман в Сърбия (2013), писателите Георги Мишев, Милена Гартли и Петър Тушков, писателят и издател Божана Апостолова, поетите Теодора Тотева и Бойко Ламбовски, детските автори Нуша Роянова и Никола Райков.

infoz autor www.infoz.bg

Светът

САЩ отменят специалния търговски статут, с който се ползва Хонконг. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че Китай грубо е нарушил договорните си задължения по отношение на автономията на региона. Лишаването на Хонконг от статута на привилигирован търговски партньор на САЩ ще се отрази на "целия спектър" от споразумения с Хонконг, включително за екстрадиране, контрол върху износа, технологиите с двойно предназначение и третирането на Хонконг като митническа територия, отделна от континентален Китай, каза американският лидер

* * *
Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че САЩ прекратяват отношенията си със Световната здравна организация и пренасочват финансовите средства, с които са я подпомагали, към други световни и спешни нужди на общественото здраве. Тръмп обяви, че СЗО са виновни за прикриването от страна на Китай на вируса, тръгнал от град Ухан и това е позволило заразата да се разпространи по целия свят

* * *
Един човек е загинал в Детройт, след като неизвестно лице е открило огън от автомобил по протестиращи. Стрелбата е станала в петък около 23:30 часа. Убит е 19-годишен мъж. Стотици хора излязоха вчера на протест в Детройт срещу полицейския произвол, довел до смъртта на чернокож мъж в Минеаполис. Демонстранти атакуваха и централата на телевизията Си Ен Ен в Атланта

Най-четеното от последните дни