Любими арии и дуети ще бъдат изпълнени в Държавна опера - Стара Загора

Едни от най-популярните арии и дуети от опери на Джузепе Верди, Джакомо Пучини, Шарл Гуно, Жорж Бизе, Хектор Берлиоз, Жул Масне и Гаетано Доницети ще зарадват публиката в Държавна опера - Стара Загора на 5 май от 19 часа.

dirigentДиригент на концерта е Шунго Морияма (Япония) - гост, вече познат на старозагорската публика от Коледния концерт на 23 декември миналата година. Публиката ще се наслади на изпълненията на четирима солисти, също от Япония - Аи Якура, Кумико Тоянага, Юкако Хоши и Кенджи Уакай и на Камелия Стойчева - солист на Държавна опера - Стара Загора. Концертмайстор на оркестъра на Старозагорската опера е Паулина Захариева, съобщиха от пресцентъра на Държавна опера - Стара Загора.

Кумико Тойонага (сопран)
Кумико Тойонага е завършила вокален курс в катедрата по музика в колежа Соай, Осака. Завършва и следдипломен курс в колежа, след което учи в Оперната организация Kansai Nikikai при Такако Инагаки, Пюг-Рожет, Бруно дал Монте и Косуке Kumiko ToyonagaТагучи. Участва в Национални и FM радио програми, Ню Комерс концерти на Хюго Префектур, Никикай Опера.
Пяла е с INSO Международен нов симфоничен оркестър в Ливив, Украйна, а през 2012 и 2013 г. е участвала в концерти в Бьосендорферсал Моцартхаус, Виена. През 2015 г. има възможността да пее в Мирбачов Палас, Братислава Словакиа и Братислава Камер Мюзикспилер. Участвала е в камерен концерт с Пьотр Цегелски - концертмайстор на Варшавската националната филхармония по време на посещението му в Япония. Член е на Шикоку Никикай.

Юкако Хоши (мецосопран), Фукушима, Япония
Обучава се във вокален курс в музикалния колеж Кунитачи, Токио, след което завършва първата половина докторска степен в университета по Изкуства, Осака. Участвала е в майсторския клас на проф. Кърт Видмер във вокалната академията в Уоргл, Австрия и в майсторския клас на проф. Юуи Хейлман в международен майсторски клас за песнопения в Бределар, Германия.

Yukako HoshiУчаствала е в множество концерти на: Софийска Филхармония по време на София Мюзик, Симфоничен оркестър Ямагата за Симфония 9 на Бетовен, Националната филхармония на Украйна, FTV Младежки оркестър за концерт по повод 40 годишнина и Новогодишен концерт във Фукушима, с Оркестъра Фирсич за техния 10-и по ред концерт във Фукушима, като солист в концерт за Симфония 9 Бетовен (за подпомагане извършващите реконструкции след земетресението в Япония).
Има множество престижни награди от конкурси и музикални изяви.

Кенджи Уакай (тенор)
Завършва магистърска и докторска степен в Университета по изкуства, Токио. Дебютира като солист още като студент, а след завършване си работи в Австрия. Някои от неговите главни роли в операта са: „Вълшебната Kenji Wakaiфлейта“, Nasu no Yoichi, „Виенска кръв“ и др. Имал е рецитали при много голям успех в Тереса Такамацу през 1996 г., Шидо Хол през 2010 г., Митойо Сити Ексчейндж Плаза и Оджи Хол и Гинза Токио през 2014 г. Получава поощрителна награда от Такамацу през 2001 г., през 2006 г. получава наградата Blue Solaris, а през 2010 г. е награден от Arts & Cultural. Сега той е заместник директор на Шикоку Никикай и професор в Университета в Кагава .

Ai YakuraАй Якура (сопран)
Завършва музикален колеж към университета в Осака. Започва кариерата си още в колежа, като пее в различни концерти и за Уакаяма Арт фестивал. Започва да продуцира опери и концерти с млади певци от Кансай. В репертоара ѝ са роли от: „Мадам Бътерфлай“, „Тоска“, „Травиата“ и др.

infoz autor www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24

На подобна тема