Книгата "Берое - 100 години футбол" ще бъде представена на 12 май

Юбилейната книга "Берое - 100 години футбол" ще бъде представена на 12 май от 18 часа в залата на Регионална библиотека "Захарий Княжески". Тя е изработена по поръчка на Община Стара Загора.

Луксозното издание с твърди корици представя историята на футбола в Стара Загора и на футболен клуб "Берое" с около 350 снимки. Включени са спомените на бивши и настоящи футболисти и треньори, незабравими мачове, статистика и др.

Автори на книгата са журналистите Венета Асенова, Емил Димов и Чавдар Златев. Идейната концепция, дизайнът и предпечата са дело на журналиста Илко Груев.

Кулминацията на честванията ще бъде мача на стадион Берое със сръбския отбор "Партизан" на 17 май, когато футболистите на старозагорския тим за пръв път ще облекат специалните си юбилейни екипи. Празненството ще премине под наслов "100 години светът е "Берое" и включва програма, която ще започне в 18 часа, когато близо 100 заслужили деятели на "Берое" ще бъдат удостоени със специални плакети. Клубът ще представи и специална песен по повод юбилея, придружена с видеоклип.

На 18 и 19 май в Стара Загора ще се проведе международен детски турнир по футбол за набор 2002 г. Надпреварата също е посветена на юбилея. Форматът и всички участници ще бъдат обявени допълнително.

На една от алеите в парк "5 октомври" е експонирана фотоизложба, припомняща славни моменти и значими събития от историята на клуба. По повод годишнината ще бъдат пуснати специална пощенска марка от "Български пощи", както и юбилейна монета.

По събитията за отбелязване на „100 години Светът е Берое“, които ще продължат през цялата година, работи Инициативен комитет с широко обществено участие и председател кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров.

Прoгpaмaтa на тъpжecтвaтa зaвъpшвa на 6 юни в 21:00 чaca c oпepния cпeĸтaĸъл „Aидa нa cтaдиoнa – 100 гoдини Бepoe“, в изпълнение на opĸecтъp, xop и бaлeт нa Дъpжaвнa oпepa – Cтapa Зaгopa и opĸecтъpа oт Дъpжaвнa oпepa – Pyce.

kniga beroe
Книгата "БЕРОЕ. 100 години футбол (1916 - 2016)"
може да бъде закупена на цена от 18 лева от фенмагазина на стадион "Берое" в Стара Загора, от книжарниците "Хеликон" и "Сиела" в София, а също и от други книжарници в София.

 

infoz autor www.infoz.bg

Светът

Световната здравна организация съобщи за рекорден брой нови заразени с коронавирус за едно денонощие (4 юли) – над 212 000. Броят на загиналите заразени с Covid-19 остава стабилен – по около 5000 на денонощие. Потвърдените заразени с коронавируса по света са 11,3 милиона. 530 хиляди души са починали от причиняваните от него усложнения. Най-много нови заразени има в Съединените щати, Бразилия и Индия

* * *
Президентът на САЩ Доналд Тръмп произнесе страстна реч по случай Деня на независимостта, 4 юли, в подножието на прочутия монумент, изваян в скалите с образите на четирима американски президенти в Маунт Ръшмор, щата Южна Дакота. Говорейки за оскверняването на паметниците на видни исторически личности, Тръмп каза, че „поддръжници на нов крайно ляв фашизъм“ в САЩ искат да унищожат историята на страната. Според него онези, които се опитват да събарят паметници, са вандали и тяхната цел е да разрушат Америка. „Не се съмнявайте, че тази културна революция от ляв тип има за цел да погуби американската революция“, подчерта Тръмп

* * *
Авиокомпания „Ер Франс“ и регионалното й подразделение Оп (Hop) обявиха, че съкращават 7500 работни места заради негативните последици от коронавирусната пандемия за въздушните превози. Прогнозите са, че авиокомпаниите по целия свят ще претърпят през 2020 г. загуби в размер на 84 милиарда долара, като приходите им ще намалеят наполовина

* * *
Радарни данни от лунни кратери разкриха, че лунната кора е по-богата на метали като желязо и титан от земната. Това поражда съмнения относно най-разпространената теория за образуването на Луната - след удар на планета колкото Марс в ранната Земя

* * *
Президентът на Франция Еманюел Макрон назначи 55-годишният Жан Кастекс за министър-председател на мястото на Едуар Филип и му възложи да състави ново правителство

* * *
Официално е поставено началото на строителството на големия инвестиционен проект „Елиникон“ на мястото на бившото летище на Атина в южната част на гръцката столица. Lamda Development е инвеститор в проекта и планира да превърне крайбрежния терен в комплекс от луксозни жилища, хотели, яхтено пристанище и казино на обща стойност от около 8 млрд. евро. За завършването на проекта може да са необходими до 10 години

Най-четеното от последните дни