Седем старозагорци са задържани за трафик на прекурсори за производство на наркотици

Общо седем души, сред които и лидерът на групата, са задържани при акцията, проведена от Териториалната служба "Борба с организираната престъпност" в Стара Загора, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Тя е реализирана съвместно с колегите им от Ямбол, Сливен, Хасково и Кърджали, служители на Специализираните полицейски сили, на ОДМВР - Стара Загора и РУ - Чирпан. Операцията е реализирана под ръководството на Специализираната прокуратура.

Разследването е проведено в рамките на досъдебно производство под наблюдението на Специализираната прокуратура. В резултат на успешната реализация е неутрализирана организирана престъпна група, занимавала се с незаконен трансграничен трафик на прекурсори, разпространението им с цел производство на метамфетамин и разпространение на наркотични вещества - престъпна дейност по чл. 321, чл. 242, ал. 3 и чл. 354 а, ал.1 от Наказателния кодекс.

drogaВ хода на предприетите действия по разследването е установен лидерът на престъпната група - М.М., на 41 г. от Стара Загора. Според първоначалните данни, той е организирал трансграничен трафик към страни от Европейския съюз на 34 килограма прекурсори, които са задържани на различни ГКПП в страната. Изяснено е също, че организираната престъпна група е снабдявала с прекурсори неутрализираните нарколаборатории в радневското село Сърнево и в Сливен.

М.М. и двама от членовете на организираната група – 33-годишната З.С. и 58-годишната З.Г., и двете от Стара Загора, са задържани на 7 май в рамките на спецакцията. Те са арестувани в кв. „Железник” след осъществен незаконен трафик в България на над 5500 таблетки (1,3 килограма), които при полеви тест реагирали положително на наркотик. Изяснена е и самоличността на другия участник в престъпната група – С.С., на 35 г., също жител на града, който е обявен за издирване.

Като съпричастни към разпространението на наркотичните вещества, при спецоперацията са задържани и четирима мъже от Стара Загора - Д.Г., на 32 г., И.Д., на 28 г., А.А., на 34 г. и С.Т., 50 г. Задържането е извършено от служители на старозагорското Второ РУ след предварително подадена от спецполицаите информация.

След изтичане на полицейската мярка за задържане, на 8 май с постановления на Специализираната прокуратура, на М.М., З.С. и З.Г. е наложено прокурорско задържане до 72 часа.

В хода на документиране на престъпната дейност на организираната група са разпитани 18 свидетели, четирима от тях - пред съдия от Специализирания наказателен съд. Действията по разследването продължават.

infoz autor www.infoz.bg (Снимки: МВР)

Теми: