Безплатен спектакъл на стадиона в чест на "100 години Светът е "Берое"

Един от най-ярките акценти в богатата програма на юбилейното честване на футболния клуб „Берое” е зрелищният спектакъл на операта „Аида” на Джузепе Верди на 6 юни от 21:00 часа на стадион „Берое”. За първи път в България оперен спектакъл ще бъде представен на футболен стадион.

Aida

Спектакълът е с участието на два оперни театъра - Държавна опера - Стара Загора и Държавна опера -  Русе. Режисьор е Огнян Драганов, който през 2013 година постави „Аида” със съдействието на Международния музикален фестивал „Моцартови празници” в Правец и заедно с художника Салваторе Русо - автор на впечатляващите костюми.

В новата сценична версия ще участват над 300 души: оркестрите, хоровете и балетните трупи на двата театъра, децата от балетна школа „Па де Кре” и от Младежкия футболен клуб „Берое”, както и футболни фенове. Звезден солистичен състав ще изпълни главните роли - в ролята на Радамес ще се представи световно известният български тенор Камен Чанев, в ролята на Аида – Таня Иванова, Амнерис – Офелия Христова, Рамфис – Ивайло Джуров, Амонасро – Александър Крунев, Царят на Египет – Александър Марулев, Жрица – Деси Стефанова, Пратеник – Ивайло Йовчев и др. Спектакълът ще дирижира главният диригент на Старозагорската опера Ивайло Кринчев. Диригенти на хора са Младен Станев и Стелияна Димитрова.

Специално за представлението на операта „Аида” на стадион „Берое” е изградена огромна сцена с дължина 32 метра. Монументалната сценография е дело на художника на Старозагорската опера Тодор Демеров.

Заедно с класическите решения, спектакълът на операта „Аида” ще предложи на публиката и различни провокации. Режисьорът Огнян Драганов представя не само оригинална интерпретация на царственото оперно заглавие, но както се очаква от „Аида” - ефектни зрелищни картини. Той вкарва нови персонажи в своята постановка – и това е камилата Шах. Камилата Шах ще носи достолепно благовонните масла в сцената с Амнерис, а децата от младежкия футболен клуб „Берое” ще забавляват принцесата с игра на малки вратички.

В грандиозната триумфалната сцена атрактивно място заемат колоритните африкански танци, които се осъществяват от балет майсторите Силвия Томова и Марияна Захариева. Вместо традиционната солистична двойка се появява още един символ - балерина-змия. Триумфалната сцена ще блесне на стадион „Берое” с огньове и илюминации, а футболните фенове ще изпълнят победния марш на Радамес, който е неофициален химн на всички футболни запалянковци по света.

Художник на част от костюмите в мега продукцията е утвърденият и обичан в България световен италиански художник-сценограф и костюмограф Салваторе Русо, който е добре познат вече и в Стара Загора с великолепните исторически костюми, които създаде за спектакъла на операта „Лучия ди Ламермур” от Доницети.. Верен на своето предпочитание към класиката, Салваторе Русо облича оперните герои в „Аида” в памук, шифон и воал, акцентира върху изящни аксесоари и бляскави допълнения. Изпълнителите на главните роли сменят повече от три костюма. Адаптацията на допълващите костюми ще бъде направена от Теодора Джамбазова.

Билетите за вип зоната на стадион „Берое” са на цена 30 лева с включен кетъринг. За всички останали сектори - входът за посетителите е с билет с регламентирана цена 8 лв., който се раздава БЕЗПЛАТНО на касите на Държавна опера - Стара Загора и три часа преди спектакъла - на касите на стадион "Берое".

След спектакъла ще бъде разиграна томбола с контролните талони на билетите и ще бъдат обявени следните награди:

10 златни ВИП карти на Операта
10 сребърни ВИП карти на Операта
3 футболни топки с подписи на всички футболисти от ФК"Берое"
1 подаръчен ваучер – вечеря за двама по четиристепенно меню в ресторант Midalidare Vintage – в хотел Midalidare hotel&Spa с. Могилово и бутилка вино
1 спа уикенд за двама в Хотел "Армира", Старозагорски минерални бани.

Kamilata Shah

Aida opera

infoz autor www.infoz.bg

На подобна тема