Фараони пристигат в Стара Загора

Една от най-редките и стари породи кучета в света, Фараонова хрътка, или Египетско фараоново куче, ще дефилира за първи път сред артефактите на Античния форум в хилядолетния град. В Стара Загора ще пристигнат всички 12 представители на породата у нас.

Киноложка изложбаГрадът ще бъде домакин на 4-ата специализирана изложба на кучета от Пета породна група, клас Примитиви, с ранг САС. Тя се организира от Български киноложки клуб „Фараоново куче“ и Община Стара Загора, в партньорство със СНЦ “Заедно за животните“ и Тракийски университет – Стара Загора, под егидата на Българската федерация по кинология, съобщиха от пресцентъра на Община Стара Загора.

След Пловдив и Варна, на 4 юни 2016 г. в 11:00 часа в Стара Загора уважаваният съдия от Холандия Andre van den Broek ще започне да оценява представените в ринга животни. Той ще бъде разположен в пространството до беседката на Античния форум Августа Траяна. Помощник на холандеца в ринга ще бъде уважаваният съдия от България Юлия Велкова.

По традиция българският клуб на една от най-старите породи кучета в света провежда своите изложби в лапидариуми на музеите или сред останки от античността, за да подчертае древния ѝ произход. Такива кучета са съществували 3000 г. пр. Хр., а изображения на Фараоново куче са открити в гробниците на египетските фараони. В историята на човечеството тя се е прославила с необикновената си красота и елегантност. Посетителите ще могат да видят в ринга и деца-водачи на кучета, които ще демонстрират своето майсторство, а най-добре представилите се ще получат награди.

В изложбата, която е включена в културния календар на Община Стара Загора, ще участват и представители на единствената в света порода нелаещи кучета Басенджи.

infoz autor www.infoz.bg