Държавна опера – Стара Загора представя балета „Пепеляшка”

Държавна опера – Стара Загора представя балета „Пепеляшка”

Балетната трупа на Държавна опера - Стара Загора ще представи своята най-нова продукция „Пепеляшка” по музика на Сергей Прокофиев на 20 май от 19 часа. Режисурата и постановката е на Алида Бонева.

Сценографията и костюмите са на Теодора Джамбазова и това е неин първи самостоятелен проект. Мултимедията е на Радостин Димитров и Пламен Асенов, музикална обработка - Александър Тумангелов. В постановката участват още „Маргаритки“ с ръководител Радост Младенова-Арабаджиева, Школа „Бага-тур“. В ролята на Пепеляшка е Кремена Костова, принцът е Станко Танев.

За премиерата на „Пепеляшка“ в шивашко ателие на Операта са ушити 58 костюма от общо 850 метра плат, със златни и сребърни украси, щраусови пера.

Първата балетна постановка на сцената на Старозагорската опера е „Куклената фея“ – балет от Йозеф Байер с премиера на 29 май 1949 г.

Приказката “Пепеляшка” от Шарл Перо е една от най-използваните творби за музикално-сценични произведения. По нея са създадени опери от Росини, Масне, Волф-Ферари, Найден Геров. Не са малко и балетните шедьоври, създадени по този приказен сюжет. Дори на Чайковски е било предложено да напише балет по “Пепеляшка”, но проектът остава неосъществен. Прокофиев започва да пише балета “Пепеляшка” през пролетта на 1941 г. по поръчка на театъра за опера и балет “С. М. Киров”. Втората световна война и нашествието на хитлеристите в Русия спъват работата на Прокофиев, следват евакуации и трудни години, но все пак когато нашествениците са отблъснати на запад и Прокофиев се прибира в Москва, успява да довърши музиката на балета и Большой театър го включва в афиша си за сезон 1944-1945 г. с хореограф Ростислав Захаров. На първите представления в ролята на Пепеляшка танцуват Олга Лепешинская и Галина Уланова. Дмитрий Шостакович приветства появата на балета с думите: “Пепеляшка” продължава и развива достойно славните традиции на руското балетно изкуство”.

.

infoz autor www.infoz.bg (Снимка: Държавна опера - Стара Загора)