Стара Загора чества най-светлия български празник - 24 май (видео и снимки)

Хиляди старозагорци излязоха в центъра на града, за да станат съпричастни с честването на най-светлия български празник - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май.

Носителите на наградите "Стара Загора" и "Млада Загора" издигнаха знамената пред сградата на Общината под звуците на Химна на България.

В празника се включиха кметът на Стара Загора Живко Тодоров, заместниците му Иванка Сотирова, Красимира Чахова и Йордан Николов, председателят на Общинския съвет Емил Христов, областният управител Георги Ранов, ректорът на Тракийски университет проф. Иван Въшин, народни представители, общински съветници и др.

"Поздравявам ви с най-светлия български празник - 24 май! Това, което преподавателите на България и на Стара Загора правите, е най-святото дело, защото всички ние печелим от него. Само образованият човек е истински свободен. В днешния отворен свят са ни необходими млади и образовани хора, които да ни представят в международен план и да дърпат държавата напред със своите качества и познания, които вие, преподавателите сте им дали. Благодаря ви сърдечно и се покланям пред ежедневния ви труд, пред грижите, които полагате за подрастващите, за да ги научите на това, което трябва и на това, което не трябва да правят! Изключително много се радвам, че напоследък виждам много млади преподаватели. Това означава, че образованието, българският дух, просвета и култура ще ги бъде винаги. Пожелавам ви да бъдете живи и здрави и все така усърдни в своята работа! Честит празник!" - каза в приветствието си кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

По централния булевард "Цар Симеон Велики" премина празнично шествие от представителни блокове на Тракийски университет, културните институти, училищата и детските градини.

Специален поздрав за 24 май отправиха хористи на Държавна опера - Стара Загора. В програмата на концерта, съставена от Хормайстора Младен Станев, прозвучаха Химн на народните будители, Тропар на Св.Св.Кирил и Методий, Ангел вопияше, Встъпителен хор из операта "Луд гидия" от Парашкев Хаджиев, Хор на девойките, Дует и Годежарски хор из оперетата "Българи от старо време" от Асен Карастоянов, Ария на Мария Десислава из едноименната опера на Парашкев Хаджиев, Хор из операта "Гергана" на Маестро Георги Атанасов, песните "Хубава си, татковино" и "Де е България", Химн на Кирил и Методий.

По случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, Регионален исторически музей - Стара Загора обявява вход свободен на 24 май 2016 г. в сградата на музея, в музей "Неолитни жилища" и в архитектурен комплекс "Музей на религиите".

На 24 май своя празник отбелязват старозагорските села Хан Аспарухово и Борилово. В с. Кирилово честват 90 години Народно читалище "Изгрев - 1921".

{responsivegallery}2016-05/24mey{/responsivegallery}

Снимки: Община Стара Загора

infoz autor Венета Асенова | www.infoz.bg