Датски филм спечели голямата награда на кинофестивала „Златната липа“

Датският политически трилър „Идеалистът“ с режисьор Кристина Розентал получи голямата награда на Международния фестивал за ново европейско кино „Златната липа“ в Стара Загора.

Това съобщи на заключителната пресконференция днес председателят на журито - режисьорът Костадин Бонев. Филмът разказва история по действителен случай – репортер се натъква през 1996 година на подозрителни обстоятелства, свързани с покрит инцидент от 1968 година с катастрофирал американски бомбардировач близо до американска военна база в Гренландия, носещ ядрени бойни глави.

„Идеалистът“ разказва историята на една договорка отпреди повече от 40 - 50 години между американското военно разузнаване и датското правителство за разполагане на ядрено оръжие тайно от парламента и датския народ на територията на Дания и Гренландия, каза председателят на журито Костадин Бонев: „Това е един филм-разследване с изключително ярка и точна гражданска позиция. Много ни хареса, че филмът е изграден по изключително съвременен начин. Той се вписва адекватно в поредицата датски филми, които правят силно впечатление по целия свят през последните 10 години. Смея да твърдя, че това е един от филмите, които тази година ще зададе общия тон на европейското кино. Той по нищо не отстъпва на американския филм „Спотлайт“, който тази година взе Оскар за най-добър филм“.

Филмът 1944Наградата на Съюза на филмовите дейци взема естонският филм „1944“. „Това е един филм, който е не само направен много добре, той налага размисъл за позицията, за избора в едно критично и гранично време, в което и в момента живеем“ - каза кинокритикът Людмила Дякова, главен редактор на списание „Кино“. „1944“ разказва за последната година от Втората световна война в Естония.

Наградата за най-добра мъжка роля получава акторът Мануел Рубай за изпълнението си във „Грубер си отива“, Австрия.

Наградата за най-добра женска роля журито присъжда на Агрипина Стеклова, Русия за главната и роля във филма „Инсайт/Сляпа любов“.

ivaylo hristovНаградата за режисура отива при Ивайло Христов за българското участие в конкурсната програма на „Златната липа“ - „Каръци“.

„Българският зрител е интелигентен зрител. Той изпитва носталгия по старите хубави филми и е изпълнен с очакване за нови такива филми. Това си личи по препълнените зали, когато се излъчва български филм. А тези няколко дни доказаха, че българското кино е на пиедестал“ - каза създателят на „Златната липа“ и кинорежисьор Магдалена Ралчева. Според нея през последните години има подем в българското кино. Много наши филми участват в международни фестивали и получават авторитетни награди. Това са предимно филми на млади хора, които работят с хъс и много талант. Комплимент към българското кино тази година е поканата към Ивайло Христов за председател на журито на Московския кинофестивал, който ще започне след броени дни, посочи Ралчева.

Безспорно четвъртото издание на фестивала „Златната липа“ е най-успешното до момента. Това издание беше не само с богата филмова и съпътстваща програма, интересни и любопитни гости. Най-приятните моменти във фестивалните дни бяха препълнените с публика зали, каза Маги Ралчева. Чест за фестивала беше и присъствието на директора на Националния филмов фестивал Камен Балкански и председателят на Съюза на филмовите дейци Иван Павлов.

Наградените филми

infoz autor www.infoz.bg

Теми:

Светът

САЩ отменят специалния търговски статут, с който се ползва Хонконг. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че Китай грубо е нарушил договорните си задължения по отношение на автономията на региона. Лишаването на Хонконг от статута на привилигирован търговски партньор на САЩ ще се отрази на "целия спектър" от споразумения с Хонконг, включително за екстрадиране, контрол върху износа, технологиите с двойно предназначение и третирането на Хонконг като митническа територия, отделна от континентален Китай, каза американският лидер

* * *
Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че САЩ прекратяват отношенията си със Световната здравна организация и пренасочват финансовите средства, с които са я подпомагали, към други световни и спешни нужди на общественото здраве. Тръмп обяви, че СЗО са виновни за прикриването от страна на Китай на вируса, тръгнал от град Ухан и това е позволило заразата да се разпространи по целия свят

* * *
Един човек е загинал в Детройт, след като неизвестно лице е открило огън от автомобил по протестиращи. Стрелбата е станала в петък около 23:30 часа. Убит е 19-годишен мъж. Стотици хора излязоха вчера на протест в Детройт срещу полицейския произвол, довел до смъртта на чернокож мъж в Минеаполис. Демонстранти атакуваха и централата на телевизията Си Ен Ен в Атланта

На подобна тема

Най-четеното от последните дни