Стара Загора се преклони пред паметта на Христо Ботев

С общоградско честване беше отбелязан Деня на Христо Ботев и загиналите за свободата на България в Стара Загора. Венци и цветя бяха поднесени пред паметниците на големия поет и революционер и на Хаджи Димитър в парк "Митрополит Методий Кусев".

В честванията участваха кметът Живко Тодоров, заместниците му Иванка Сотирова и Красимира Чахова, председателят на Общинския съвет Емил Христов, областният управител Георги Ранов, командирът на Втора механизирана бригада генерал Костадин Кузмов, ученици, представители на политически партии, много граждани.

„Днес се навършват 140 години от гибелта на една от най-светлите личности в историята ни – Христо Ботев! България губи един от героите си, но в същото време – печелим всички ние!“ - подчерта кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров. „Имаме Ботев, със своето творчество, със своята саможертва и гибел, той ни учи! Печелим, защото днес може да се наречем свободни българи – със свободно слово, религия, живот! Всичко това се случва благодарение на личности като Христо Ботев, Васил Левски и всички онези, дали живота си за Свободата! В днешно време, много хора се опитват да ни убедят, че е имало „чуждо присъствие“, а не робство и подтисничество, не се подвеждайте – защото Ботев не е дал живота си, за да се освободи от „чуждото присъствие“! Той е дал живота си, за да бъде свободен, за да бъдат свободни неговите потомци, да имат самосъзнание на истински европейски и свободен народ! Ние трябва да помним това. Да почитаме историята си и да я предаваме на младите поколения в този чист вид, в който всички ние сме я получили. Нека в този ден, сведем глава, да покажем, че уважаваме своите герои, че носим всички, загинали за Свободата в себе си! Нека направим така, че България да се движи по този правилен път – на държава, в която всеки може да се развива и да се нарече достоен българин!“ - каза още Живко Тодоров.

В 12 часа под воя на сирените присъстващите почетоха със сведени глави паметта на падналите за свободата на България.

Георги Ранов, Живко Тодоров и Емил Христов

infoz autor www.infoz.bg

Теми:

На подобна тема