Започва фестивалната седмица на „Джаз форум Стара Загора“

Започва фестивалната седмица на „Джаз форум Стара Загора“

В три поредни дни – 6, 7 и 8 юни 2016 г., от 11:00 часа децата от Стара Загора могат да се забавляват в парк „Пети октомври“ с програмата „Джаз за деца“, а от 19:00 часа в Радио Стара Загора ще бъдат прожектирани емблематични киноленти, свързани с джаза.

Събитията са с вход свободен и по традиция дават начало на фестивалната седмица на Международния „Джаз форум Стара Загора“, който тази година започва на 9 юни.

„Джаз за деца“ е образователен проект, който дава възможност на хлапетата да се потопят в магията на джаза, да се запознаят с различните инструменти и да посвирят с професионални музиканти. Репертоарът включва популярни български и чуждестранни детски песни в джазов аранжимент, както и класически пиеси с участието на децата.

Малките импровизатори могат да участват с пеене или инструменти, както и да свирят на различни перкусии, а за най-срамежливите се грижи специален вокален медиатор.

За любителите на киното предфестивалната програма на „Джаз форум Стара Загора“ предлага кинолекторията „Музиката, която обединява“. Неин автор и модератор е Цветомир Цанков – изтъкнат джаз певец, солист на Военен биг бенд Стара Загора.

Джазът е музика, обединяваща не само култури, но и творци и публика от различни точки на света. С мисия като тази никак не е случайно, че той намира адекватно битие върху филмовата лента още с появата на звука в киното, но особено активно тя започва да звучи от големия екран през втората половина на ХХ век, обобщава Цветомир Цанков.

Прожекциите са от 19.00 часа на 6, 7 и 8 юни в залата на Радио Стара Загора, където ще видим:

"Джаз в един летен ден" - САЩ, 1960, реж. Бърт Стърн, Арам Авакян, с Луис Армстронг, Махалия Джаксън, Дайна Уошингтън, Анита О'Дей, Телониъс Мънк, Джери Мълиган, Джордж Шиъринг и др, 79 мин.

"54-та улица" - Испания/Франция/Италия, 2000, реж. Фернандо Труеба, с Чучо Валдес, Бебо Валдес, Елиън Елиас, Гато Барбиери, Пакито Ди Ривера, Тито Пуенте, Мишел Камило и др., 106 мин.

"Фотоувлечение" - Великобритания/Италия, 1966, реж. Микеланджело Антониони, с Дейвид Хемингс, Ванеса Редгрейв, Сара Майлс, Джейн Биркин и др., 111 мин.

Официалното отриване на Петия международен „Джаз форум Стара Загора“ е на 9 юни от 19:00 часа на откритата сцена сред античния комплекс „Августа Траяна“.

Всички събития от "Джаз форум Стара Загора" са безплатни за публиката. Фестивалът се организира от Община Стара Загора и фондация „Джазтет“, с финансовата подкрепа на фондация „Америка за България“, „КонтурГлобал Марица Изток 3“, „Булагро“, хотел „Форум“, хотел „Уникато“, ресторант „Музикато“.

Репортаж от събитието през юни 2015 г.

infoz autor www.infoz.bg

jazz forum stara zagora 2016

jazz forum stara zagora programa 2016

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24