Лекоатлети от девет държави ще участват в Международния турнир "Самарско знаме"

Близо 430 лекоатлети са заявили участие в третото издание на възстановения Международния турнир "Самарско знаме", който се провежда в Стара Загора. Той ще се състои на 9 юни от 18:00 до 20:30 часа на най-бързата писта в България, с която разполага стадион "Берое".

Престижното състезание ще бъде открито с щафета от най-малките лекоатлети на "Берое". Входът за посетителите и свободен.

В 16 дисциплини ще се съревновават лекоатлети от България, Катар, Македония, Гърция, Сърбия, Оман, Бахрейн, Турция, Румъния и Обединените арабски емирства.

krasimira chahova emiliya dragieva"Предизвикателство за старозагорския лекоатлет от "Берое" Денис Димитров ще бъде рекордьорът на Оман на 100 м - Баракат Мубарак. Денис трябва да покрие и норматив от 10 секунди и 16 стотни за олимпиадата в Бразилия" - каза зам.-кметът на община Стара Загора Красимира Чахова.

Именитата българска лекоатлетка Ваня Стамболова ще стартира на 800 м и също ще гони норматив за олимпиадата.

В Стара Загора ще се състезават още шампионът на Румъния на 600 м, 6-ият в световната ранглиста на 400 м Абас Абу Бакер и др.
От Спортен клуб по лека атлетика "Берое" в турнира "Самарско знаме" ще участват осем състезатели.

"Започнахме да градим леката атлетика в Стара Загора преди 6 години и стигнахме до тук до голяма степен благодарение на Общината и на подкрепата на кмета Живко Тодоров. С всяка изминала година правим турнира по-силен. През 2016 г. е генералната ни репетиция и трябва да бъдем много стриктни, защото искаме да влезем в Европейския лекоатлетически календар. Състезанието добива все по-голяма популярност в чужбина, заради условията, с които разполага спортната ни база и уникалната публика на Стара Загора" - каза Емилия Драгиева - член на Управителния съвет на Клуба по лека атлетика "Берое". Тя добави, че особено радващ е фактът, че все повече деца в Стара Загора тренират лека атлетика.

Наградният фонд на турнира е 36 000 лева. За първо, второ и трето място наградите съ съответно 1000, 600 и 400 лева. По 2000 лева ще получат един лекоатлет и една лекоатлетка, които са с най-добри постижения.

Сред гостите на турнира ще бъде Анелия Нунева - най-бързата бяла жена преди Ивет Лалова.

Международен турнир по лека атлетика "Самарско знаме"

infoz autor Венета Асенова | www.infoz.bg