Художествената галерия получи графики на академик Румен Скорчев

Художествената галерия получи графики на академик Румен Скорчев

Фондът на Художествената галерия в Стара Загора се обогати с четири творби на академик Румен Скорчев (1932 - 2015). Дарението направи съпругата му Елка Скорчева, която пристигна в града за откриването на изложбата „Изгреви и залези”.

Тя е кръстена на едноименната автобиографична книга, върху която творецът работи в последните месеци от живота си.

Експозицията включва 98 творби на художника и е част от голяма негова колекция, притежание на Националната художествена галерия. Тя включва графики, рисунки, илюстрации и живописни произведения от различни периоди в изкуството на именития художник.

Марин Добрев, Елка Скорчева и Иванка Сотирова„Това е първият човек, който се осмели да рисува Яворов“ - отбеляза при откриването директорът на Художествената галерия в Стара Загора проф. Марин Добрев. „Рисувач, от ония малкото, за които не знам дали пръстите на двете ми ръце няма да са много, които наричаме родени рисувачи. Той мислеше през рисунката, той минава през нея, там е духът му, там е неговата философия, онова което той влага във всяко изкривяване на линията“ - каза още той. Куратор на изложбата е Сузана Каранфилова. От името на Община Стара Загора за дарението благодари зам.-кметът по хуманитарните дейности Иванка Сотирова.

Изложбата „Изгреви и залези” представя цял един творчески път, изграден през годините с много труд, енергия и талант. Организирана е в памет на академик Румен Скорчев, който ни напусна на 6 септември 2015 г.

„Това е петото място, където се показва изложбата. Съпругът ми искаше да направи тук изложба. Стара Загора е голям културен център с много традиции. Той има детски мил спомен от 1939 г. , когато в с. Мариино, Пернишко, където семейството се премества, първата му учителка е Анка Загорова от вашия град“ - сподели развълнувана съпругата на академик Скорчев.Тя прочете финала на последната му книга, която излиза ден преди кончината му.

Познат най-вече като график, Румен Скорчев оставя внушително като обем творчество в техниките офорт, акватинта, медна гравюра и литография. Развива и усъвършенства сложната технология на дълбокопечатната гравюра. В основните графични цикли „Сътворението“, „Човекът – природа“ и „Кутията на Пандора“ централно място заемат темите за любовта, силата на духа и величието на природата.

Изложбата е открита за посещения до 7 юли 2016 г.

Румен Скорчев е роден на 7 октомври 1932 г. в Търговище. През 1964 г. завършва специалност “Илюстрация” в Художествената академия при проф. Петър Чуховски и проф. Веселин Стайков. От началото на 70-те години участва във всички общи художествени изложби у нас, както и в международните биеналета във Флоренция, Краков, Биела и други. От 1977 г. ръководи ателие в специалността “Илюстрация и художествено оформление на книгата” в Художествена академия. От 2009 г. е действителен член на Българската академия на науките.

Румен Скорчев е удостоен с над 40 международни и национални награди. Негови творби са притежание на Национална галерия, Софийската градска художествена галерия, галерия „Уфици“ във Флоренция, галерия „Албертина“ във Виена, музея „Виктория и Алберт” в Лондон, Национална галерия във Вашингтон, Национална библиотека в Париж, Музея за изобразително изкуство в Кюрасао и много други.

infoz autor www.infoz.bg (Снимки: Община Стара Загора)

На подобна тема