Музикантът Веселин Койчев отново на старозагорска джаз сцена

Музикантът Веселин Койчев отново на старозагорска джаз сцена

След дълги години отсъствие на джаз сцената в родния си град Стара Загора се завърна музикантът Веселин Койчев. Основателят на първата професионална джаз формация в България “Бели, зелени, червени”, представи "Веселин Койчев хот стрингс".

В проекта участват младите и талантливи китаристи Петър Койчев и Димитър Благоев, които вече имат свои успешно концертиращи джипси джаз формации. Заедно с тях на старозагорската сцена се качиха тамбуристът Валери Димчев и басистът Александър Леков.

Формацията даде началото на първата фестивална вечер на Международния фестивал Джаз форум Стара Загора 2016, с музика на бащата на циганския джаз - белгийския виртуоз Джанго Рейнхард. Сцена на неговото пето издание, което продължава до 11 юни, отново е Античната улица пред Държавна опера - Стара Загора.

Гостите на фестивала от името на организаторите приветства зам.-кметът Иванка Сотирова, заедно с Венци Благоев, артистичен директор на джаз форума. „За тези пет години Община Стара Загора се постара и кани известни изпълнители всяка година, които да ни карат да се наслаждаваме на музиката, която обичаме. Това не би могло да се случи без Венци Благоев, който създава програмата, както и Военния биг бенд, който допринася за настроението във всяка минута между изпълненията“, каза тя. Сотирова пожела приятни преживявания на гостите, както и хубаво време за тях.

Приветствие от сцената отправи и Димитър Богданов, който от името на „КонтурГлобал Марица Изток 3“ увери, че ще продължат да подкрепят музикалния джаз фоум.

Тази година във феста участва група на световно ниво - китаристът Кърт Розенвинкел (САЩ) ще гостува със своето трио на 10 юни, а на следващия ден ще участва в традиционните за фестивала майсторски класове, на които е хедлайнер. Традиционните фестивални джемсешъни ще се проведат в четвъртък, петък и събота в клуб „Музикато“.

Разнообразна е и съпътстващата програма под мотото „Музиката обединява“, която стартира вече със сутрешни матинета „Джаз за деца“ в парк „Пети октомври“.

Всички събития от Джаз форум Стара Загора са безплатни за публиката. Фестивалът се организира от Община Стара Загора и фондация „Джазтет“, с финансовата подкрепа на фондация „Америка за България“, „КонтурГлобал Марица Изток 3“, „Булагро“, хотел „Форум“, хотел „Уникато“, ресторант „Музикато“.

infoz autor www.infoz.bg