Старозагорският зоопарк се обогати с нови поколения

Старозагорският зоопарк се обогати с нови поколения

За първи път в старозагорския зоопарк едновременно се раждат два козирога, лама, елен и се излюпват седем малки птици ему. Поколението на големите птици зарадва искрено служителите, тъй като се случва за първи път в българска зоологическа градина.

Любопитното при родственика на щрауса е, че ухажването при емутата започва през есента, но самият „брак“ не продължава дълго, както и отношението на майката към поколението. След снасянето на яйцата, грижите поема бащата, който ги мъти около два месеца. Напуска гнездото само, за да се нахрани. Шест, от седемте малки, са излюпени от грижовния татко и едно в инкубатор. Мъжко ему в Зоопарка в Стара Загора има от 2004 година, а двойката е комплектована миналата година.

Козирозите, които създадоха поколение преди около два месеца, също се чувстват добре. Малките се адаптират бързо, каза доц. Михайлов. „Ясен е вече полът им - те са мъжко и женско“ - съобщи директорът на зоологическата градина доц. д-р Радослав Михайлов.

Стадото на ламите в зоопарка също се увеличи преди 15 дни с едно грациозно черно-бяло бебе, както и двойката благородни елени. Тя за втори път се сдобива с поколение. Преди месец се появи на бял свят женско еленче.

Със статута на спасителен център, получен през септември 2015 година, екипът на зоопарка отглежда и две осиротели сърни, мъжка и женска, предадени от Държавно ловно стопанство „Кормисош” и Горско стопанство – Мъглиж.

Бебета в зоопарка

Малки лами

Бебета в старозагорския зоопарк

Лама

infoz autor www.infoz.bg (Снимки: Община Стара Загора)

Теми: