Националната кампания "Научи ме да умея" стартира от Стара Загора

В Стара Загора беше даден старт на националната кампания на Образование България 2030 и евродепутата Ева Паунова (ГЕБР/ЕНП) „Научи ме да умея“. Инициативата цели младите хора да добият необходимите умения за успешна професионална реализация.

Това ще стане чрез менторство от утвърдени предприемачи и провеждане на обучителни стажове в бизнес компании. Първото събитие от серията се проведе в Стара Загора в партньорство с общината и беше открито от Ева Паунова, съинициатор на платформата Образование България 2030 с европейски информационен офис в Стара Загора, Емил Христов, председател на Общинския съвет в града и Иванка Сотирова, заместник-кмет на Стара Загора.

„Всеки втори работодател изпитва затруднения да намери квалифицирана работна ръка, а всеки четвърти вярва, че образованието на служителите е много голям проблем. Ето защо нашата най-ценна и смислена инвестиция днес трябва да бъде развитието на потенциала на младите хора и да им помогнем да добият уменията, нужни им да бъдат успешни и продуктивни“, заяви българският евродепутат по повод стартирането на кампанията.

На кръглата маса участваха 10 представители на бизнеса от старозагорския регион от различни сектори, както и 30 ученици от шест средни училища и професионални гимназии от града, които проявиха сериозен интерес към провеждане на стажове в компаниите и запознаване от първа ръка с някои професии. Като част от „Научи ме да умея“ се проведе и интерактивна работилница с учениците, в която те се запознаха с уменията, нужни за успех в 21-ви век.

Образование България 2030 (ОБ2030) е неформално обединение от активни организации, бизнес и личности, всяка от които допринася чрез своята дейност за качествена промяна в образованието. Визията на ОБ2030 е до 2030 г. българското образование да осигурява равен достъп до възможности за развитие и обучение в крак с 21-и век за младите хора в България. Инициатори на ОБ2030 са български политици от различни политически семейства с опит в Европейския парламент – евродепутатите Ева Паунова, Георги Пирински, Филиз Хюсменова, Светослав Малинов и заместник-министър председателят Томислав Дончев, както и Ивайло Калфин,Владко Панайотов и Емил Стоянов.

eva hristov sotirova

infoz autor www.infoz.bg