Санираните блокове в Стара Загора ще бъдат с модерна визия и графичен знак

Община Стара Загора е сред най-заинтересованите в страната от Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилища. До момента са постъпили заявления за учредяване на сдружения на собственици за 157 сгради.

106 от тях имат сключени договори с кмета на общината Живко Тодоров.

Delyan Ivanov"За седем от тях вече са сключени договори с изпълнителите, като на четири многофамилни жилища са издадени разрешения за строеж. Първият блок, по който активно се изпълняват строително-монтажни дейности, се намира на "Ген. Гурко" 100. Разрешение е издадено за сградата на ул. "Д-р Тодор Стоянович" 32, блок 104 в кв. "Три чучура" и в село Богомилово, на ул. "Берое" 8" - съобщи в интервю за www.infoz.bg секретарят на Община Стара Загора Делян Иванов.

Той припомни, че всички допустими разходи по санирането са за сметка на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилища.

На четирите блока се извършват строително-монтажни дейности, които са предписани в резултат на енергийно, конструктивно и техническо обследване. Санирането на панелния блок на ул. "Ген. Гурко" 100 , в който има над 100 апартамента, ще бъде осъществено в рамките на пет месеца.

"Осъществява се строителен надзор от външен изпълнител, който следи за качеството на изпълнението на строително-монтажните работи, както и за вложените материали. Служители на Общината също оказват контрол върху целия процес" - заяви Пламена Стойкова - младши специалист в Дирекция "Строителство и инвестиции" в Община Стара Загора.

Ползите от въвеждането на мерки за повишаване на енергийната ефективност са безспорни. Не само ще доведат до намаляване на консумираната енергия и ще спестят средства на домакинствата, но и ще повишат комфорта в сградата.

Многофамилните жилища, които се санират по Националната програма за енергийна ефективност, ще придобият и нов облик, съобразен със заобикалящата ги среда.

"Общината има разработен план за външния облик на сградите и за цветовото им оформление. Всяка от сградите, санирани по програмата, ще има графичен знак, носещ духа на емблематичен за съответния район паметник или символ. Блокът на ул. "Ген. Гурко" 100 ще бъде в синьо-зелена гама, а графичният знак е Самарското знаме. За многофамилните жилища в кв. "Три чучура - север" и кв. "Три чучура - юг" е прословутата чешмичка" - разказа още Пламена Стойкова.

Sanirane Gurko 100 Delyan Ivanov 1

infoz autor Венета Асенова, Илко Груев | www.infoz.bg

На подобна тема

Най-четеното от последните дни