Българка стана световен шампион в първенството за хора с увреден слух

Със световна титла за България и световен рекорд приключи 3-ото Световно първенство за хора с увреден слух, което се проведе в Стара Загора от 26 юни до 2 юли 2016 г. Елена Узунова триумфира със световната титла в дисциплината хвърляне на копие.

Надпреварата се проведе на новия полигон за хвърляния на спортен комплекс „Берое“. В четвъртия си опит състезателката, която миналата година записа световен рекорд на европейското първенство в Полша, регистрира постижение от 46,28 м. Втора, само на 22 см, с 46,06 м, остана Ан Ю Ксю от Тайпе, бронзът спечели Анастасия Мамлина от Русия с 45,35 м. Зам.-кметът на Община Стара Загора Красимира Чахова награди световната шампионка и призьорките.

Световен рекорд в дисциплината скок на височина постави представителката на Русия Кристина Карапетрян, която преодоля 180 см от трети опит. Старото най-добро постижение от 175 см беше на Маргарита Халко от Беларус.

В скока на височина при мъжете руснака Денис Федоренко остана на 1 см от световния рекорд, преодолявайки 211 см. Само 48 стотни не достигнаха на кенийския състезател Симон Чероно да запише върхово постижение в бягането на 5 000 м.

Представителят на Международната федерация на глухите Димитри Ребров и техническият делегат на IAAF Ричард Пиърс от Австралия дадоха много висока оценка на Община Стара Загора и Спортен клуб по лека атлетика „Берое“ за отличната организация.

През 8-те състезателни дни в оспорваните надпревари се включиха над 350 атлети от 33 държави, които излъчиха шампионите в 42 дисциплини при мъжете и жените.

Световна първенство за хора с увреден слух

Световна първенство за хора с увреден слух на стадион Берое

Красимира Чахова с призьорите

infoz autor www.infoz.bg (Снимки: Община Стара Загора)

Теми: