цегански постройки колиби

Девет незаконни постройки са съборени в местността Зайчева поляна в Стара Загора

9 незаконни постройки и бараки в местността Зайчева поляна край ромския кв. "Лозенец" в Стара Загора бяха съборени. Други 17 бяха доброволно отстранени от техните собственици. Става въпрос за паянтови и потенциално опасни бараки, в които живеят по 10 души.

Те не са жители на Стара Загора и общината няма ангажимент да им осигури терени за изграждане на законни жилища.

Кметът пресъства на събарянето на ромските незаконни баракиПо време на събарянето до напрежение между техните обитатели и органите на реда не се стигна, за разлика от 2014 г., когато бяха сринати около 60 къщи и постройки, незаконно изградени в парк "Борова гора".

"След отстраняването на тези девет постройки ни предстои в края на август, началото на септември да премахнем още 52, които също са незаконни. Те трябва да бъдат премахнати, тъй като застрашават здравето и живота на тези, които са ги построили, защото са опасни. Освен това тези хора замърсяват околността, тъй като няма законно сметосъбиране" - заяви кметът Живко Тодоров.

Община Стара Загора е подготвила за продажба за изграждане на законни жилища около 40 - 50 парцела. Само един от собствениците е закупил отстъпено право на строеж и сега има законно жилище с вода и електричество.

tsiganski kolibi lozenets 01

tsiganski kolibi lozenets 03

 

 

infoz autor Венета Асенова | www.infoz.bg