Безплатни изследвания за хепатит ще се проведат в Стара Загора

Сдружение „ХепАктив“ организира безплатни и анонимни изследвания за хепатит. Те ще се проведат на 27 юли (16:00 - 21:00 часа) и 28 юли (10:00 -15:00 часа), пред сградата на Община Стара Загора.

Използват се бързи тестове, които работят с капка кръв, а резултатите излизат за 15 минути. Приемът на храна или вода не оказват влияние.

От хепатит В или С страда всеки 12-и човек на планетата, което прави 400 млн. души по света. В България няма точна статистика за заболеваемостта, но се предполага че 110 000 са заразени с вируса на хепатит С, а други 350 000 - с вируса на хепатит В. Хепатитът е вирусно заболяване, което поразява основно черния дроб и ако не се лекува навременно, може да доведе до фатални последици. Най-често симптоми липсват и заболяването може да се установи само чрез кръвен тест.

Безплатни изследвания за хепатит

infoz autor www.infoz.bg

Светът

България влиза в механизма ERM-2, предварителен етап за приемане на еврото като валута през следващите 3 години. Заедно с България решението е взето и за Хърватия. Този ход проправя пътя за първото разширяване на еврозоната след 2015 г., когато Литва се присъедини към валутния блок, който сега има 19 членове

* * *
Европейските депутати отхвърлиха с голямо мнозинство всички поправки, внесени от българските евродепутати и техни колеги от други страни по пакета „Мобилност“. С това той е приет на второ четене и става официален закон. Преходният период преди пакетът окончателно да влезе в сила е година и половина. След това камионите трябва да се връщат в страната, в която е регистрирана фирмата, на 8 седмици, а водачите - на 4 седмици

Най-четеното от последните дни