Музикалният спектакъл "Симфонични приказки" дава нов живот на българските шлагери

Държавна опера - Стара Загора и известният перкусионист Калин Вельов с неговата група TUMBAITO ще представят на Античния форум "Августа Траяна" атрактивния музикален спектакъл "Симфонични приказки" на 29 юли от 21 часа.

Ще участват още оркестърът на Старозагорската опера под диригентството на Димитър Косев и балетът със специална хореография на Радост Младенова, както и старозагорските танцьори от Salsa club Caribe и ST Денс клуб.

Златни български песни от втората половина на миналия век ще звучат в Стара Загора в латино аранжимент. Оркестрациите са дело на Георги Генов от Радио Стара Загора.

"Преди няколко години започнахме да работим по идеята за възраждане на български шлагери от 60-те до 80-те години. Позитивизмът в текстовете и мелодиите разпознахме като специфичен за латино музиката, но не излизаме извън класическата форма" - сподели Калин Вельов. Той съобщи, че старозагорската публика ще чуе песните: "Ропотамо", "Нетърпение", "Сбогом, море", "Болката от ляво", "Черно и бяло" и др.

"Успяхме с този проект да придадем допълнителен живот на българските шлагери и да направим да звучи актуално стойностната музика от миналото. Младите хора я харесват" - каза още Калин Вельов. Той добави, че важно място в спектакъла има балетът на Държавна опера - Стара Загора, който трябва да излезе от класическия си образ и да се потопи в латино ритмите.

Младият диригент Димитър Косев разкри в аванс, че е направил хореография и на оркестъра на Операта, която ще видят всички, които посетят концерта на 29 юли в Стара Загора.

Публиката не само ще се наслаждава на позабравената българска музика от миналия век, поднесена в нов аранжимент, но и ще може да се включи в танците.

TUMBAITO e първата салса формация в България. Тя е създадена през 2007 г., Основател е перкусионистът и неин вокал Калин Вельов, а членове са: Мартин Ташев - вокал, тромпет; Мишо Йосифов - тромпет, вокал; Милен Петров – тромпет; Вили Стоянов - тромбон, вокал; Милен Кукошаров - пиано, вокал; Борис Таслев – бас и Стефан Кожухаров – тимбалес.

kalin velyov

infoz autor Венета Асенова | www.infoz.bg

 

Светът

Най-малко 7 души бяха убити, а около 150 са ранени при сблъсъци на протести в Делхи срещу нов закон за индийското гражданство

* * *
Реваншът от 1/16 финалите на Лига Европа между „Интер“ и „Лудогорец“ ще се играе пред празни трибуни на стадион „Джузепе Меаца“ в Милано в четвъртък заради заплахата от заразата с коронавирус

* * *
Броят на починалите от новия коронавирус в Китай достигна 2663, потвърдените случаи на зараза са близо 78 хиляди

* * *
Гражданската авиация на Кувейт обяви, че временно прекратява всички свои полети до и от Южна Корея, Тайланд и Италия след съобщения за разпространение на новия коронавирус в тези страни. Преди дни бяха преустановени и полетите до и от Ирак. В Кувейт са потвърдени пет случая на заразяване

* * *
Шест души са починали в Италия след заразяване с коронавирус. Болните там вече са стотици. Правителството на Италия предприе мерки за изолирането на 11 селища, повечето от които се намират в северната област Ломбардия, заради коронавируса. Без специално разрешение не се разрешава нито влизане, нито излизане от областта. В Ломбардия и в област Венето се затварят предприятията и учебните заведения и се анулират обществените прояви, включително карнавали и спортни състезания

3 mart 2020