Навършиха се 139 години от най-трагичния ден в историята на Стара Загора

С военен ритуал по поднасяне на венци и цветя в Мемориалния комплекс "Бранителите на Стара Загора" на 31 юли 2016 г. бяха отбелязани 139 години от боевете за защитата на града.

В общоградското честване участваха заместник-кметовете Иванка Сотирова и Красимира Чахова, председателят на Общински съвет - Стара Загора Емил Христов, заместник-областният управител Димитър Драчев, представители на политически партии, неправителствени организации, военният духов оркестър на Втора Тунджанска механизирана бригада, членове на Национално дружество "Традиция" и около 30 граждани.

"На 31 юли 1877 г. край Стара Загора се е състоял първият голям сблъсък между двете воюващи армии в Руско-турската освободителна война, който до голяма степен предопределя изхода на военните действия. На този ден преди 139 години около 3500 души в състава на българското опълчение с командир генерал Николай Столетов, за първи път влизат в бой за свободата на родината си. Стара Загора изживява най-трагичния ден в своята история - градът е опожарен до основи и обезлюден, жертвите са хиляди. Днес за сетен път прекланяме глава и отдаваме своята признателност към руските войни и българските опълченци, дали живота си за свободата на България. Поклон пред паметта им" - каза в словото си полк. Манол Манолов, началник-щаб на Втора Тунджанска механизирана бригада.

Венци и цветя бяха поднесени и пред паметниците - Мавзолей-костница „19 юлий 1877 г.“, Паметник на Трета опълченска дружина и подполковник Калитин, Паметник на защитниците на Стара Загора „19 юлий 1877“ г. в парк „Пети октомври“ и Паметник на загиналите във войните старозагорци в парк „Александър Стамболийски“.

Samarsko zname 31 jul 2016

Samarsko zname 31 jul 2016

www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24

На подобна тема