Първата "зелена" околосветска обиколка премина през Стара Загора

Стара Загора е единият от двата български града, след София, през който премина първата околосветска обиколка с електрически мотоциклет. Уникалната екологична машина е създадена от 24 холандски студенти от Технологичния университет в Айндховен.

Тя беше показана на централния площад пред сградата на Община Стара Загора в следобедните часове на 19 август, на петия ден от обиколката.

"Зеленото" мобилно средство ще премине 26 000 км през 16 държави за 80 дена.

"От името на кмета на Стара Загора Живко Тодоров поздравявам целия студентски екип, който се е трудил, за да създаде тази уникална транспортна машина. Правилно сте избрали да посетите нашия град. Освен, че е сред най-зелените в България, от няколко месеца специализирано звено към Общината охранява града с електроскутери" - заяви зам.-кметът Йордан Николов.

"Вашият проект ще помогне на електрическата мобилност и екологията. Пожелавам ви безпроблемна околосветска обиколка" - поздрави студентите, създали електрическия мотоциклет Олег Стоилов - председател на Търговско-промишлена палата - Стара Загора.

Те от своя страна приветстваха политиката на Община Стара Загора за използване на електроскутери и заявиха, че целта им със създаването на екологичния мотоциклет и околосветската обиколка е да покажат, че може да има свят без замърсявания и чисти градове.

Регионалният офис за Югоизточна Европа на Световния алианс за децентрализирана енергетика и Търговско промишлената палата - Стара Загора са национални партньори по проекта. Инициативата е подкрепена от Община София, Община Стара Загора, Регионален академичен център - Стара Загора (РАЦ Стара Загора) и Тракийския университет.

Национални и международни публични фигури, които подкрепят проекта, са:

•    JAN PETER BALKENENDE - министър-председател на Холандия (22 юли 2002 - 14 октомври 2010 г.). Награден с приза "Gouden RAI Wiel" in 2011 за своя принос в развитието на автомобилния транспорт, благоприятстващ околната среда.
•    RICKNIEMAN - известен водещ на новините в RTL 1996 г. - април 2015 г., работи като журналист в различни програми, включително в CNN. В момента е водещ на токшоу всяка неделя по WNL opZondag, което коментира актуални събития.

storm

Венета Асенова | www.infoz.bg

На подобна тема