Вторият прием по мярка 4.1 от Програмата за развитие на селските райони стартира през първата половина на октомври

Пожари са унищожили 25 000 дка горски територии от началото на годината досега. 2500 дка ще бъдат възстановени, защото горите са изпепелени. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

Тя посети Стара Загора, където откри Международно селскостопанско изложение БТА Агро 2016 Есен.

Според статистиката 3 - 4% от пожарите са умишлени, останалите са причинени от човешка небрежност, водеща до големи щети. "Това опира до лична отговорност и поведение в обществото. Не е нормално в пожъната нива да вариш буркани с патладжан пир жега 40 градуса. Един от пожарите точно поради тази причина" - коментира Десислава Танева.

Та съобщи още, че до 2018 г. трябва да заработи Предприятието за борба с градушките. "Когато създадем това предприятие, за което трябват нови площадки и изграждане на система за управление на самолетите за противоградната защита, и предприятието, тогава земеделските производители ще заплащат такса, която ще бъде под 1 лев на декар годишно" - уточни министърът.

Тодор Николов, Десислава Танева и Живко ТодоровДесислава Танева съобщи още, че вторият прием по най-предпочитаната от земеделските производители мярка 4.1 "Инвестиции в земеделските стопанства" от Програмата за развитие на селските райони ще започне през първата половина на октомври. Бюджетът по мярка е 237 млн. евро.

Мярка 4.2 "Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти" ще бъде отворена за кандидатстване в началото на 2017 г.

По време на официалното откриване на изложението, което се провежда от 30 август до 3 септември на Летище Стара Загора, министърът на земеделието и храните информира, че от 2011 до 2015 г. ежегодно българските земеделски стопани се оборудват с нова техника. Изключение прави 2014 г., когато по-големият брой регистрирани нови машини са втора употреба, поради липса на процедура за Програмата за развитие на селските райони. Най-значителен процент на новорегистрирана нова техника става в 2011 и 2015 г. Към края на 2015 г. са регистрирани 75 000 колесни трактора и 11 500 зърнокомбайни.

Гости на откриването на БАТА Агро 2016 Есен бяха кметът на Стара Загора Живко Тодоров, председателят на Общинския съвет Емил Христов, посланикът на Великобритания Ема Хопкинс и др.

 

Приветствие на кмета на Стара Загора Живко Тодоров при откриването на изложението БАТА Агро

Земеделският министър Десислава Танева: Мярка 4.1 стартира през октомври

* * *

Министър Танева: Всяка година продажбите на нова земеделска техника нарастват с до 8 %

Всяка година продажбите на нова техника нарастват с до 8%, което е показател за създаване на модерно земеделие в страната. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева при официалното откриване на есенното изложение на БАТА АГРО в град Стара Загора. Тя уточни, че от 2011 до 2015 г. включително, всяка година българските земеделски стопани се оборудват с нова техника. „Очакваме благодарение и на новия прием по подмярка 4.1 "Инвестиции в земеделски стопанствата" от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г., през тази година продажбите на нова техника да продължат да нарастват" допълни Танева. Тя припомни, че при втория прием на проекти по подмярка 4.1 се очаква получателите на субсидии да бъдат с 36% повече от при първия. "След оценката на ДФ „Земеделие” по мярка 4.1 досега са сключени 800 договора. Очакваният ръст означава, че подписаните нови договори ще бъдат малко под 1100. Увеличението ще дойде от по-ниския таван от 1 млн. евро за проект, който се въвежда от месец октомври. Самият прием ще бъде обявен в началото на същия месец. По закон обявлението трябва да бъде публикувано месец преди началото на приема", каза още министърът.

Десислава Танева припомни, че стопаните ще имат възможност да кандидатстват за целия остатъчен бюджет, който е в размер на 237 млн. евро. "При първия прием бяха отпуснати 164 млн. евро, от които половината са отишли за проекти в зърнопроизводството", уточни още тя. По думите й, това показва, че зърнопроизводителите не са ощетени по никакъв начин от въвеждането на новите приоритети през настоящия програмен период 2014-2020 г. Танева поясни, че по тези одобрени проекти в зърнопроизводство ще бъде закупена техника основно от биопроизводители.

Министърът на земеделието и храните изтъкна, че независимо от трудностите, с всяка изминала година се увеличават обработваемите площи и обемите на всички подсектори в земеделието в България. „Това е благодарение на новите агротехнологии, които всеки земеделец следва да прилага, защото те ще доведат конкурентоспособност на общия европейски пазар”, допълни Десислава Танева.

Близо 75 000 колесни трактора са регистрирани към края на 2015 г., като 20 % от тях са на възраст до 10 години, а около 10% са на възраст до 5 г. При зърнокомбайните 25% от всички регистрирани към края на годината 11 5000 са на възраст до 10 години, а 10% са на възраст до 5 години.

Венета Асенова, Илко Груев | www.infoz.bg