Стара Загора чества 131 години от Съединението на България

Стара Загора чества 131 години от Съединението на България

Стара Загора чества 131-та годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. В парк „Александър Стамболийски“ се проведе тържествен общоградски ритуал по поднасяне на венци и цветя, организиран от Община Стара Загора и Старозагорския военен гарнизон.

den saedinenieСтарозагорци сведоха глави в знак на признателност пред смелостта и решимостта на героите, осъществили идеята за обединена България. Венци и много цветя отрупаха „Паметника на загиналите във войните старозагорци“.

В тържественото си слово началникът на щаба на Втора механизирана бригада полк. Манол Манолов подчерта, че „с акта на Съединението, изстрадалият български народ отхвърля една несправедливост, наложена от Великите сили през юни 1878 г. Съединението на България дава урок на държавите, които определят хода на историческото развитие, че трябва да се съобразяват и с малките народи, които искат своята свобода, независимост и обединение.“ - каза полковникът.

Венци пред паметника поднесоха председателят на Общинския съвет Емил Христов, областният управител Георги Ранов и полк. Манол Манолов. Присъстваха заместник-кметовете на Стара Загора Йордан Николов и Иванка Сотирова, народните представители Пламен Йорданов и Маноил Манев, общински съветници, представители на културни институти, политически сили, общественици, граждани и гости на града.

Ритуалът беше допълнен от почетна рота, знаменна група, вечен огън и военният духов оркестър. Програмата пред паметника продължи с песенния празник „Средногорско ехо“ на Туристическо дружество „Сърнена гора“ и изпълнения на дамски хор на библиотекарите „Библиофония“.

В Деня на Съединението, своя празник отбелязват старозагорските села Сладък кладенец, Пряпорец и Малко Кадиево. В село Пряпорец, в салона на Народно читалище „Христо Ботев 1928“ Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“ изнесе празничен концерт. В село Сладък кладенец и в село Малко Кадиево празникът се отбелязва с фолклорна програма на площада.

 den saedinenie 01

den saedinenie 05

www.infoz.bg (Снимки: Община Стара Загора)