Тракийският университет в Стара Загора откри новата академична учебна година

Тракийският университет в Стара Загора откри новата академична учебна година

В Стара Загора тържествено беше открита новата учебна 2016/2017 година в Тракийския университет с присъствието на много гости, академичното ръководство и студенти. В словото си ректорът проф. Иван Въшин припомни, че университетът е на пета позиция по рейтинг в страната.

„Скъпи първокурсници, вие вече сте част от повече от 100-те хиляди студенти, подготвени в историята на Тракийския университет. Сред тях има видни учени, бизнесмени, кметове, посланици, депутати. Положихте усилия и днес вече сте студенти във висшето училище", каза още той.

В приветствието си кметът на Стара Загора Живко Тодоров поздрави академичното ръководство и преподавателите. Той пожела успешна учебна година и подчерта, че високото ниво на университета се дължи на тях. „В цяла България знаят, че тук висшето образование е на много високо ниво. Пожелавам ви да научите повече от вашите преподаватели, да вървите само напред в живота и късметът да е с вас!“ - обърна се той към студентите и първокурсниците.
„Община Стара Загора очаква и за в бъдеще сътрудничеството с академичната общност и Тракийския университет да продължи да работи, както и досега“, заяви  заместник-кметът Иванка Сотирова.

На тържественото откриване на новата учебна година присъстваха още зам.-министърът на земеделието и храните Свилен Костов, народни представители от старозагорския район, областният управител Георги Ранов, командирът на Втора бригада ген. Костадин Кузмов, директори на регионални структури, настоящи и бивши преподаватели и студенти.

Тракийският университет в Стара Загора е един от най-големите университети в България по материално-техническа база. На площ от 100 хил. квадратни метра са разположени 20 учебни корпуса.

1525 са студентите през настоящата учебна година, които се обучават за степен магистър и бакалавър. Те ще бъдат обучавани от 670 преподаватели. Университетът има 82 бакалавърски и магистърски специалности, а също и 92 докторски програми. Във висшето училище се подготвят специалисти в четири основни области на образованието, науката и обществената практика - природни, технически, хуманитарни и социални науки.

trakiyski universitet stara zagora 03

trakiyski universitet stara zagora 02

www.infoz.bg (Снимки: Община Стара Загора)

На подобна тема