Идентификационната система в болниците не съхранява пръстови отпечатъци

Системата за пръстовия идентификатор в болниците е самостоятелна и не е свързана с други. В нея не се генерират и не се съхраняват отпечатъците на пациентите, а само цифров код. Това заяви в Стара Загора зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков.

От цифровия код не може да бъде възпроизведен отпечатък на пръста на човека, който е сканиран. "При тази система се генерира двоичен цифров код, съставен от почти 8000 знака. Не се съхраняват пръстови отпечатъци" - съобщи д-р Шарков. Затова и тази лична информация не може да бъде извлечена и да бъде предоставена на друг. Процесът е съпоставим с еднократно въвеждане на парола в браузър (при изключени опции за запомняне) или с прочитане на чип от банкова карта. Плюсът е, че пациентът винаги носи със себе си данните за достъп до болницата и това не му струва нищо, уточни д-р Ваньо Шарков.

Той присъства заедно с подуправителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Иванка Кръстева на демонстрация на идентификационната система в УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович". Болницата се включи в тестовия период и до октомври, когато във всички здравни заведения трябва да бъдат въведени пръстови устройства, ще разполага с 40 четеца.

Първичната регистрация на пациент в идентификационната система отнема около минута - две. При спешни случаи не се изисква идентификация, защото основната задача на лекарите е да окажат необходимата помощ на пациента.

"За улеснение на хората във всяка Районна здравноосигурителна каса следващата седмица ще бъдат поставени устройства за пръстова идентификация и всеки желаещ може да направи своята първоначална регистрация в системата. Когато им се наложи да ползват медицинска помощ, този процес вече да е направен и хоспитализира, отнема една секунда" - съобщи подуправителят на НЗОК Иванка Кръстева.

Ако пациент откаже да постави пръста си на четящото устройство, няма да му бъде отказано лечение или прием в здравно заведение. Ръководството на болницата в подобни случаи трябва да уведоми съответната Районна здравноосигурителна каса, чийто представител трябва да извърши проверка на място.

prastov scaner bolnitsa vanio sharkov

Венета Асенова, Илко Груев | www.infoz.bg

На подобна тема