Изложба в Стара Загора показва "Лицето на войната"

Веществено и фото-документалната изложба „Лицето на войната” ще бъде открита на 7 май 2015 г. от 17:30 часа на ІV-то експозиционно ниво в Регионален исторически музей – Стара Загора. Тя е посветена на 70-годишнината от края на Втората световна война. Изложбата е организирана от Музея, Национално дружество „Традиция” – Стара Загора и СНЦ „Приятели на старозагорския исторически музей”.

Изложба Лицето на войнатаТя се осъществява с подкрепата на Министерството на културата и Община Стара Загора.

Чрез изложените снимки, документи, униформи, снаряжение, ордени и медали изложбата разказва за приносът на населението от територията на 8-ма пехотна Тунджанска дивизионна област за победата над Германия и нейните съюзници. Специално внимание е отделено на участието на старозагорци в българското управление на Беломорска Тракия и защитата на родното небе в периода 1943 - 1944 г.

Бойните действия на 8-ма пехотна Тунджанска дивизия по фронтовете на Югославия и Унгария дават незабравими примери на войнска храброст и обогатяват съкровищницата на българското бойно изкуство. В заключителния етап на войната тунджанци достигат подножието на Австрийските Алпи като овладяват 65 населени места, ускорявайки освобождаването на народите от Централна Европа.

infoz autor www.infoz.bg (по информация на Регионален исторически музей - Стара Загора)

Ако намирате тази информация за полезна или интересна, ще сме благодарни ако я споделите с вашите приятели...