110 военнослужещи заминаха на мисия в Афганистан

110 военнослужещи заминаха на мисия в Афганистан

Знамето на Стара Загора заминава за Афганистан с 32-рия контингент, за участие в мисията на НАТО. То беше връчено от зам.-кмета Иванка Сотирова на националния командир на контингента полковник Андрей Мецов по време на тържествения ритуал, който се проведе на площада пред административната сграда на Община Стара Загора.

Контингентът е от 110 военнослужещи и е подготвен във военно формирование 48 430 в Стара Загора. Той се състои от национален елемент, взвод за охрана, щабни офицери, екип от съветници за обучение на афганистанските сили за сигурност и група за охрана.

Началникът на отбраната генерал Константин Попов прие строя и поздрави присъстващите с думите: „Изпращането на 32-я контингент е една прекрасна традиция, особено в красив град като Стара Загора. Защото обществото трябва да знае за мисията, ролята и мястото на въоръжените ни сили. Трябва да познава българския войник и това, което прави за Родината си. България стои зад вас и ще бъде с вас, във всяка една обстановка“, увери той присъстващите от името на висшето държавно и военно ръководство.

„Вие всички сте скъпи на цяла България! От името на администрацията и кмета на Община Стара Загора, най-искрено ви пожелавам да изпълните воинския си дълг и да върнете след 6 месеца знамето чисто и неопетнено“, обърна се Сотирова към бойците и офицерите от контингента.

В изпращането на 32-рия контингент от Българската армия за участие в мисията на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа” участваха още областният управител Георги Ранов, секретарят на Община Стара Загора Делян Иванов, командирът на Съвместното командване на силите (СКС) генерал-лейтенант Любчо Тодоров и заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Михаил Попов.

voenni afganistan 01

voenni afganistan 02

www.infoz.bg (Снимки: Община Стара Загора)