Веселина Кацарова става артистичен директор на Операта в Стара Загора

Веселина Кацарова става артистичен директор на Операта в Стара Загора

Световната оперна прима Веселина Кацарова от октомври става артистичен директор на Държавната опера в родния си град Стара Загора. Тя ще присъства на откриването на Фестивала на оперното и балетно изкуство.

Световноизвестното мецосопрано ще изнесе концерт съвместно с ансамбъл „Филип Кутев” на 3 декември.

Фестивалът се открива на 28 ноември с премиерата на операта „Селска чест” от Пиетро Маскани с италиански постановъчен екип и участие на световноизвестните солисти Саня Анастасиевич и Камен Чанев и балета „Делвата” с хореограф Силвия Томова. Във фестивалните вечери старозагорци и гости ще се наслаждават на най-новите спектакли на оперите на Пловдив, Бургас, Русе, а Държавна опера - Варна пристига с операта „Борис Годунов” с Карло Коломбара, като този спектакъл е посветен на 80 години от рождението на Никола Гюзелев. Филм за Ана Томова Синтова, също обичана дъщеря на Стара Загора, ще бъде показан на 4 декември, съобщиха от пресцентъра на Операта.

Фестивалът ще завърши на 11 декември с гала-концерт на солисти от оперни театри на Балканите, членове на учредената миналата година в Стара Загора Балканска оперна мрежа. През месец декември предстоят още две премиери на Операта на Стара Загора – на 2 декември в рамките на ФОБИ на операта „Вълшебната флейта” от В.А.Моцарт в рубриката „Опера в куфар” и на едноактните камерни опери  „Le mariage aux lanterns” и „Mesdames de la Halle” на Жак Офенбах с режисьор Славчо Николов, сценограф Гендони, диригент Пиер Валтер (Франция), ще има Коледен и Новогодишен концерти.

www.infoz.bg

На подобна тема