Училищата в Стара Загора са готови за новата учебна година

Състоянието на образователната инфраструктура е добро, но предстоят много дейности в посока на модернизация на учебните заведения. Това съобщи за www.infoz.bg кметът на община Стара Загора Живко Тодоров.

"Подготвили сме проекти, които очакваме да бъдат финансирани по оперативна програма "Региони в растеж". Те са насочени към обновяване на сградите на Търговската гимназия "Княз Симеон Търновски"; Професионалната гимназия по ветеринарна медицина; Девето основно училище; Гимназията с преподаване на чужди езици "Ромен Ролан", СУ "Железник" и СУ "Иван Вазов" - уточни кметът.

Припомняме, че на заседание през юни 2016 г. с пълно единодушие Общинският съвет в Стара Загора осигури собствено финансово участие при изпълнение на проект „Обновяване на образователната инфраструктура". Общата стойност е над 15 млн. лева.

ГПЧЕ "Ромен Ролан"От тях безвъзмездната финансова помощ по оперативна програма "Региони в растеж" е 14, 9 млн. лева. Срокът за изпълнение на проекта е 30 месеца от датата на подписване на договора за безвъзмездна финансова помощ.

Проектното предложение на Община Стара Загора съдържа рехабилитация на СУ „Железник“ и ОДЗ 58 „Звездица“ в кв. „Железник“, ОДЗ „Звънче“ в кв. Три чучура – север“ , ГПЧЕ „Ромен Ролан“, Девето ОУ „Веселин Ханчев“, както и на СУ „Иван Вазов“. Ремонтните дейности включват подмяна на дограми, фасади, врати, осветителни тела, ел. и ВиК инсталации, изграждане на асансьори и рампи, за да се осигури достъпна среда, топлоизолация на сградите, благоустрояване на спортни площадки, ландшафтно оформление на прилежащите пространства и други.

Месец по-късно Общинският съвет даде съгласие Общината да кандидатства с два проекта за получаване на безвъзмездна финансова помощ.

Те са за реконструкция, модернизация и въвеждане на мерки за енергийна ефективност на Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски” и Професионална гимназия по ветеринарна медицина „Иван П. Павлов“.

Кметът Живко Тодоров добави, че има още какво да се подобри в сградите в сферата на образованието, но и не малко е направено досега, защото редица детски градини и училища са ремонтирани до момента.

"Днес децата на Стара Загора ще учат в нормална среда. Поздравявам ги с първия учебен ден! Полежавам им да са живи и здрави и да използват всяка възможност до учат и да се развиват като личности" - каза още Живко Тодоров.

В интервюто с кмета Живко Тодоров са включени и други теми

Венета Асенова | www.infoz.bg