Живко Тодоров: Ремонтът на басейна се удължи, но ще се гарантира неговото безопасно използване

Живко Тодоров: Ремонтът на басейна се удължи, но ще гарантира неговото безопасно използване

Исках да открием основно ремонтирания закрит плувен басейн в Стара Загора на 15 септември, но срокът за изпълнението на проекта се удължи по обективни причини. Изпълнителят информира, че са му необходими още около 20 дни.

Това заяви за www.infoz.bg кметът Живко Тодоров.

„Разбирам недоволството на всички, които посещават басейна и тренират активно. И ние не сме очаквали токова да продължи ремонтът. Оказа се, че конструкцията на басейна е силно компрометирана и е в предаварийно състояние. Нашата първа задача беше да гарантираме сигурността на всички, които ползват спортното съоръжение. Взехме решение да укрепим добре сградата, а не да я съборим. Ако бяхме избрали втория вариант процесът щеше да се проточи във времето и да струва много средства” – каза кметът.

Той добави, че има хора, които разпространяват откровени неистини по повод на ремонта на басейна. „Истината е, че проблемът е замазван дълги години. Извършвани са козметични ремонти, за да се прикрият конструктивните нарушения на сградата. Товаобаче не търпеше отлагане, защото обектът е потенциално опасен. По-добре ремонтът да продължи по-дълго от предварително планирания срок, но да се гарантира безопасността на съоръжението поне през следващите 30 години” – категоричен е кметът на Стара Загора.

Основният ремонт се осъществява с кредит в размер на 2 млн. лева от европейската инициатива за устойчиво градско развитие JESSICA. Намерени са най-изгодните варианти, за да не се натовари бюджетът на Общината за допълнителните укрепителни дейности.

Басейнът се разширява, за да отговаря на изискванията за провеждане не републикански състезания. Правят се изцяло нови системи за циркулация и за почистване и отопление на водата, нова вентилация и климатизация. Ще бъдат монтирани соларни панели, които ще подпомагат осигуряването на необходимата температура на водата в басейните. Плувният басейн ще разполага и с трибуни за зрители - общо 400 места, разположени на две нива.

В интервюто с кмета Живко Тодоров са включени и други теми

Венета Асенова | www.infoz.bg