Потвърден е кредитният рейтинг на Община Стара Загора

Международната рейтингова агенция Standart&Poor’s потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на Община Стара Загора. Той остава ВВ+ със стабилна перспектива и е аналогичен на кредитния рейтинг на България. По правило община не може да има по-висок кредитен рейтинг от този на държавата.

sp„Самостоятелният кредитен профил на Стара Загора се подкрепя от ниската тежест на дълга и ниски непредвидени задължения. Вярваме, че общината има средна бюджетна гъвкавост, отразяваща високата ѝ степен на автономност да определя местни данъци, макар че на това противостои ограничена гъвкавост на разходите. Стара Загора също така отчита силно изпълнение на бюджета. Ние считаме ликвидността на общината за адекватна“ - е записано в обосновката на "Стандарт енд Пуърс", съобщиха от пресцентъра на Общината.

„Този рейтинг е резултат на разумната финансова политика на Община Стара Загора от години наред и в същото време е знак, че тя е гъвкава, което ни осигурява добра финансова кондиция. Благодаря на общинските съветници, че подкрепят тази политика, както и на финансовия отдел на общината, който я провежда“ - коментира по този повод кметът Живко Тодоров.

В писмото на рейтинговата агенция се посочва още, че при добро развитие на икономиката в страната кредитният рейтинг на Стара Загора може да бъде повишен след 6 месеца.

www.infoz.bg

На подобна тема