30 септември - Нощ на изкуствата

Културните институти в Стара Загора предлагат богата програма на посетителите на тазгодишното издание на Нощта на изкуствата. Над 50 различни събития ще се проведат на 22 места в града. Те започват на 30 септември от 18:00 часа. Организатор на инициативата е Община Стара Загора.

Официалното откриване на арт инициативата ще се състои в 19:00 часа пред Регионалния исторически музей. Програмата ще започне с изпълнение на Клуб за български народни танци „Тракийци“, а от 19:30 часа Военният духов оркестър ще изнесе концерт на Лапидариума. Ще бъде отворена за посещение и експозицията на Късноантична мозайка от частен римски дом, която се намира на ул. "Ген. Столетов, северно от сградата на Държавна опера - Стара Загора.

В сградата на музея ще има кът за снимки „Средновековен воин“, а от 20:30 часа на Лапидариума Старозагорската опера ще представи комичната опера „Слугинята господарка“. От 22:00 часа, на Античната улица в музея ще бъде прожектиран филмът „Антични мозайки в Августа Траяна“. На второто експозиционно ниво в музея ще бъде експонирана изложба „120 години от избирането на Митрополит Методий Кусев за старозагорски митрополит“, а на четвърто ниво от 21:30 часа ще бъде открита изложбата „Могъществото на тракийските владетели – изгубено и намерено съкровище от гробницата до село Дълбоки“.

Две интересни събития ще представи и Библиотека „Родина“ – Литературни срещи на свещи, които включат представяне на благоевградчанката Красимира Кацарска и промоция на книгата „Нюх“ на младия автор Емил Минчев. От „Родина“ отново са подготвили и традиционното Пижамено парти в детския отдел за най-малките любители на книгите. За първи път и НЧ „Родина - 1860“ се включва в Нощта на изкуствата със своето пространство пред сградата, където ще има Зона за свободна мисъл, изненади и музика, в изпълнение на Смесения хор и хор „Жарава“, децата от Вокална студия „Усмивки“, както и на талантите от Младежката театрална студия на Фори "Сцена 99".

Интересна премиера предлагат от ДТ „Гео Милев“ – среща на театър и танц. Спектакълът „Пътят към мен“ ще започне в 22:00 часа в Камерна зала. Танцово-театралната постановка е дело на Анна-Мария Недкова.

Интересни събития са подготвили и от Сдружение за съвременно изкуство и култура „Различният поглед“. В Къщата на архитекта от 19:00 часа ще бъдат представени авторски принтове и рисуван текстил . От 20:00 часа започва проектът на Павел Цонев, млад и талантлив пианист - „Нещо като кино, нещо като джаз“. Публиката ще може да се наслади на няколко от късометражните филми на Чарли Чаплин. От 21:30 часа всеки посетител на Къщата на архитекта ще има възможност да създадете своя светлинна рисунка или да се включи в обща light-painting творба.

galeria copyДесетки ще са изложбите, базарите, песните, танците и демонстрациите на всички видове изкуства в Стара Загора в петъчната вечер, съобщиха от пресцентъра на Общината. В мащабното събитие участват Художествена галерия – Стара Загора, Регионален исторически музей и всички негови обекти в града, Центърът за подкрепа и личностно развитие, Държавен куклен театър, Драматичен театър „Гео Милев“, Регионална библиотека „Захарий Княжески“, Библиотека „Родина“, заедно с Детския отдел и читалището, Териториален държавен архив, Народна обсерватория „Юрий Гагарин“, Къща-музей „Гео Милев“, Туристически информационен център Галерия 8, Арт галерия „Недев“, Галерия „Алба Авитохол“, Книжарница „Приятели“, Сдружение за съвременно изкуство и култура „Различният поглед“ и Клуб “Drums”.

Специален подарък от Община Стара Загора за жителите и гостите на града в Нощта на изкуствата, както и по повод предстоящия празник на 5 октомври, от 20:00 часа в парк „Пети октомври“ ще започне концерт на група „Хоризонт“ - част от националното им турне под надслов „Изпей „Обичам те” на български”. Инициативата е на български музиканти и изпълнители, а в концерта ще се изявят изцяло местни групи, които пеят на родния си език.

www.infoz.bg

На подобна тема