Стара Загора

Стара Загора празнува своя ден - 5 октомври

Стара Загора чества на 5 октомври своя празник. Опожарен до основи по време на Руско-турската освободителна война, възстановяването на града върху пепелта и костите на хилядите избити старозагорци започва преди 137 години.

Основният камък полага губернаторът на Източна Румелия Алеко Богориди.

Днес на тържествена сесия на Общинския съвет двама достойни мъже получиха званието "Почетен гражданин на Стара Загора" - първият директор на Езиковата гимназия "Ромен Ролан" Кънчо Матев и легендата и голмайстор за всички времена на футболен клуб "Берое" Петко Петков. С почетния знак на Стара Загора бяха удостоени актьорът Нино Луканов, проф. Христо Чучков и академик Александър Попов.

Венци и цветя бяха поднесени на символичния камък за възстановяването на Стара Загора, станала по-късно известна като градът на правите улици.

"Един град не са само улиците, не са само сградите. Един град - това са хората, които живеят в него и аз съм горд, че има много със своите съграждани. Те го представляват, те правят неговия облик. Благодарение на всички вас, на това, което правите в ежедневните си усилия, да създавате и издържате вашите семейства, да бъдете достойни граждани на Стара Загора. Вие, достойни старозагорци, вие наши съграждани, заслужавате поклон! Бъдете живи и здрави! Честит празник!" - каза в приветствието си кметът Живко Тодоров.

Той връчи ключа на града на 20-ия поред кмет на Млада Загора Иван Желев - ученик от 12 клас на Гимназията по ветеринарна медицина. По този начин младите хора на Стара Загора поемат символично управлението на града за един ден.

Балони с цветовете на националния флаг на България полетяха в небето над града. По централния булевард "Цар Симеон Велики" премина празнично шествие, водено от официалните лица на Стара Загора, следвани от Тракийски университет, детските градини, училищата и културните институции.

В тържествата се включиха: Негово Високопреосвещенство митрополит Антоний, управляващ Старозагорската епархия, ръководството на Областна администрация, народни представители, общински съветници и др.

 

Поздравление от Живко Тодоров - кмет на Стара Загора, за Празника на града Пети октомври

emil hristov

kancho matev

Живко Тодоров и Петко Петков

Нино Луканов и Живко Тодоров

5 oktomvri 2016

Празник на Стара Загора

Празнично шествие

Венета Асенова, Илко Груев | www.infoz.bg