Тенорът Симеон Симеонов ще отбележи 40 години на сцената с концерт в Стара Загора

Тенорът Симеон Симеонов отбелязва 40 години на сцената с концерт в Държавна опера – Стара Загора под надслов „Симеон Симеонов и приятели”. Той ще се състои на 21 октомври от 19 часа под диригентството на Красимир Къшев.

Симеон Симеонов и приятелиЩе участват още Анна Барбудева-гост и солистите на Държавна опера - Стара Загора Яница Нешева, Ивайло Йовчев и Борис Тасков.

Симеон Симеонов е роден на 15 ноември 1949 г. в Сандански. Завършва Музикалната академия в София в класа на проф. Реса Колева. След завършването си започва работа в Драматично-музикален театър „Константин Кисимов“ във Велико Търново.

На 1 януари 1985 г. е назначен в Държавна опера - Стара Загора, за която работи 21 сезона. Дълги години е един от изпълнителите на основните тенорови партии на старозагорската сцена. Има специализация при именитата вокална педагожка Йоланда Маньони и учи интерпретация при Борис Христов. Уроците на именития бас Симеон Симеонов е запомнил за цял живот и винаги е следвал преподаването от великия Маестро.

За Симеон Симеонов всяка роля е театър, театър със своите изисквания за партньорство, за взаимодействие с другите действащи лица, за следване на линията на спектакъла. За него оперният спектакъл не е поредица от арии, дуети и прочие оперни термини. Оперният спектакъл е преди всичко сценично действие, където гласът не е нищо повече от изразително средство, независимо от факта, че е основно. Последното обаче не трябва да означава, че гласът трябва да бъде подценяван. За оперния артист това е нещо, върху което трябва да се работи ежедневно и упорито, за да може да се достигне до онези върхове, на които публиката става на крака и ръкопляска, съобщиха от Държавна опера - Стара Загора.

Трудно е да се изброят теноровите партии, които влизат в богатия репертоар на Симеон Симеонов, но една му е особено любима – Пинкертон от „Мадам Бътерфлай“ на Пучини. В тази роля той дебютира на сцената на Старозагорската опера, с нея започва и творческото съдружие с тогава младия диригент Божидар Бонев. Симеон Симеонов определя и творческия натюрел като определено Пучиниев. „Пучини е рядък майстор в изграждането на характери, на сценични образи. Неговата музика сама води артиста в сценичното пространство, тя просто извайва чертите на създавания от певеца образ. Да не говорим за необятния и лиризъм, който може да доведе сценичния герой до онзи невероятен момент, в който той чувства душите на публиката върху пръстите на двете си ръце“ – казва Симеон Симеонов.

Симеон Симеонов изгражда вълнуващи образи и в опери на Верди – „Набуко“, „Травиата“, „Дон Карлос“ и др., в „Норма” на Винченцо Белини – „Норма“ и в много други заглавия. Има в репертоара си над 200 камерни песни от наши и световни композитори, 8 аудио-диска, концертирал е в България и в чужбина.

www.infoz.bg

Светът

Над 73% е подкрепата на предложените в Русия конституционни реформи, показват междинни резултати от обработени 27% от избирателните секции. Руснаците гласуваха на референдум за промени на 22 члена в Конституцията на Руската федерация. Една от важните поправки дава на президента Владимир Путин възможност да управлява страната до 2036 г.

* * *
Германският автомобилостроител Фолксваген (Volkswagen) се отказва от плановете да построи нов завод в Турция. Решението е взето след срива в световното търсене на автомобили, причинено от коронавирусната криза, посочва компанията

* * *
Полицията в китайския специален административен район Хонконг съобщи, че е арестувала най-малко 180 души, като 7 са задържани по силата на новия китайски закон за националната сигурност. Арестите са извършени, след като хиляди жители на бившата британска колония пренебрегнаха забраната и се събраха на демонстрация срещу закон в сферата на сигурността. Властите в Китай предупредиха, че призивите за отцепване ще бъдат наказвани

* * *
Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо прикани Турция да не превръща в джамия бившата базилика „Света София“ в Истанбул, която сега е музей. В древната базилика от 6-и век са коронясвани византийските императори, но е станала джамия през 15-и век след превземането на Константинопол от турците през 1453 г.

На подобна тема

Най-четеното от последните дни